Reacţia „întârziată” a PL cu privire la Declaraţia Dumei de Stat: „Decât să ne dea sfaturi, ar fi mai bine să-și retragă armata de pe teritoriul transnistrian”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Declarația Dumei de Stat a Federației Ruse cu referire la problema transnistriană reprezintă un amestec direct în treburile interne ale statului și demonstrează, încă o dată, politica sa imperialistă față de statele suverane, precum Republica Moldova, Ucraina, etc., bazată pe manipulare, șantaj și amenințări. Aceasta este poziţia puţin întârziată a Partidului Liberal, adoptată la trei zile de la declaraţia Dumei de Stat şi distribuită pe pagina de Facebook a formaţiunii.

Potrivit PL, teritoriul din stânga Nistrului (Transnistria) este ocupat anume de Federația Rusă, fapt confirmat prin Acordul de Pace semnat la Kremlin de B. Elțin și M. Snegur în 1992 și hotărârea CEDO în privința „grupului Ilașcu”. De aceea, Federația Rusă, „decât să ne dea sfaturi, ar fi mai bine să-și retragă armata de pe teritoriul transnistrian, angajament asumat în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și a summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999”, se arată în poziţia liberalilor.

Citeşte şi: Guvernul de la Chişinău, somat de Moscova să renunțe „la presiuni asupra Transnistriei”

La fel, potrivit formaţiunii, Federația Rusă nu poate fi mediator în formatul „5+2”, pentru că teritoriul din stânga Nistrului a fost ocupat anume de ea, iar primul indicator în soluționarea conflictului transnistrian, este nu doar retragerea armatei ruse, dar și retragerea forțelor „pacificatoare” și acceptarea forțelor multinaționale.

Vedeţi şi: MAEIE îşi exprimă „nedumerirea” în raport cu Declarația adoptată de Moscova în care somează Chişinăul vizavi de „tendinţele negative” din jurul Transnistriei

În aceeași ordine de idei, Partidul Liberal consideră că „singura soluție de a scăpa de politica imperialistă a Federației Ruse, este Unirea cu România, fiindcă România este țară membră a Uniunii Europene și NATO”. „Doar unindu-ne cu Țara Mamă, vom scăpa de politica și agresiunea rusă, și putem oferi cetățenilor, indiferent de naționalitate: Pace, Libertate și Bunăstare”, se mai arată în declaraţia Partidului Liberal, emisă astăzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...