O publicație de opoziție din Rusia acuză autoritățile cecene de execuții sumare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cotidianul rus de opoziție Novaia Gazeta a acuzat duminică forțele de securitate cecene că au executat sumar cel puțin 27 de persoane în noaptea de 25 spre 26 ianuarie, ca represalii la asasinarea unui polițist, relatează AFP.

Publicația, cunoscută pentru anchetele sale critice la adresa liderului cecen Ramzan Kadârov, susține că presupusele victime au fost arestate în mai multe regiuni în această republică rusă din Caucaz în timpul unei serii de operațiuni care au început la mijlocul lunii decembrie, conform Agerpres.

Aceste raiduri ale forțelor de securitate cecene au fost declanșate după uciderea unui polițist la 17 decembrie de către rebeli islamiști, conform cotidianului, care se bazează pe două surse anonime din cadrul forțelor de ordine locale.

Tot conform Novaia Gazeta, care a publicat numele celor 27 de presupuse victime, peste 200 de persoane au fost în total arestate în cursul acestor operațiuni și închise în afara oricărei proceduri oficiale.

Un înalt responsabil cecen, Djambulat Umarov, a calificat articolul din Novaia Gazeta drept „un nou episod de dezinformare împotriva Ceceniei”.

„Sunt absolut convins că este o minciună nesusținută de niciun fapt, de nicio sursă și de nicio probă”, a declarat el la postul de televiziune de opoziție Dojd.

Novaia Gazeta a fost acuzată în aprilie de autoritățile cecene că îi persecută pe homosexuali, provocând un val de indignare în întreaga lume și determinând autoritățile ruse să deschidă o anchetă.

Cecenia este condusă cu o mână de fier din 2007 de către Ramzan Kadârov, considerat drept un protejat al președintelui rus Vladimir Putin, care l-a reînvestit la conducerea acestei republici instabile în 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...