(STUDIU) Născut în birouri: Cum poate fi combătut flagelul generației de astăzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sedentarismul este considerat flagelul acestei generației, fiind chiar mai dăunător decât fumatul, potrivit unor specialiști.

De-a lungul timpului, au fost publicate numeroase studii care au demonstrat că statul prelungit pe scaun, situație frecvent întâlnită în birourile din întreaga lume, este asociat cu numeroase pericolele pentru sănătate.

În medie, consumăm cu aproape 200 de calorii mai puțin la muncă față de 1960. În Marea Britanie, de exemplu, conform datelor oficiale, aproximativ un sfert dintre zilele de lucru pierdute au avut drept cauze dureri de spate, de gât sau dureri musculare, arată Quarz.

În cadrul unui studiu recent, realizat la cererea Public Health England și Active Working CIC și citat de Washington Post, este analizat raportul optim dintre orele petrecute stând jos și cele în care oamenii ar trebui să stea în picioare la serviciu.

Astfel, un grup de experți internaționali recomandă că oamenii să reducă timpul petrecut pe scaun cu două ore pe zi, într-o primă fază, pentru ca ulterior să ajungă la patru ore de stat în picioare.

La început poate există un anumit disconfort, precizează experții, de aceea este necesar ca schimbarea să aibă loc treptat.

Numeroase cercetări, datând din anii 1950, efectuate asupra șoferilor de autobuz și angajaților serviciilor poștale, au arătat că există o legătură între perioadele prelungite petrecute stând jos și creșterea riscului de afecțiuni grave și moarte prematură.

Oamenii care stau mult timp jos prezintă riscuri mai ridicate pentru boli de inimă, cancer sau diabet. Acest lucru este valabil atât pentru tineri, cât și pentru cei în vârstă.

O persoană care lucrează într-un birou stă jos, în medie, zece ore pe zi, din care cea mai mare parte în fața calculatorului, apoi acasă la televizor și navigând pe internet. Iar exercițiile fizice făcute în timpul liber nu contrabalansează efectele sedentarismului, susțin specialiștii.

În acest context, au câștigat o mare popularitate birourile la care se stă în picioare sau chiar birouri cu bandă de alergat.

Experții atrag atenția totuși că și statul în picioare pentru o perioadă îndelungată poate fi la fel de dăunător pentru sănătate. Și cu siguranță nu este plăcut pentru cei nevoiți să stea în picioare toată ziua.

O soluție pot fi birourile care permit oscilarea între statul jos și în picioare, însă există și alte activități care să îi pună pe oameni în mișcare pentru două ore, ce pot fi făcute în timpul programului: plimbări scurte, întâlniri în picioare, deplasarea până la biroul colegului mai degrabă decât comunicarea cu acesta prin e-mail, folosirea scărilor în locul liftului, pauză de masă etc.

Șefii ar trebui să își avertizeze angajații cu privire pericolele sedentarismului la birou. De asemenea, angajații ar trebui să fie încurajați să adopte, în general, un stil de viață sănătos, se mai recomandă în studiul citat.

Rezultatele se pot vedea și în bunul mers al afacerii. Astfel, alte studii au demonstrat că un stil de viață mai activ în rândul angajaților nu prezintă doar beneficii în ceea ce privește starea de sănătate a acestora, ci poate duce și la o creștere importantă a productivității.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...