Republica Moldova va avea o Agenţie Navală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova va avea o Agenţie navală, cu funcţii de control în domeniul transportului vamal. Viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Sergiu Bucataru, a declarat în faţa deputaţilor din Parlament că autoritatea va monitoriza şi certifica navele maritime, va duce evidenţa personalului navigant, dar şi controlul traficului de nave în porturi şi pe arterele fluviale.

Proiectul de lege a fost votat de către majoritatea deputaţilor în prima lectură la şedinţa de joi, 6 iulie, transmite IPN. Viceministrul a precizat că autoritatea se va afla la autofinanţare, iar principala sursă de venit va fi înregistrarea navelor.

„Impactul urmărit este consolidarea capacităţilor instituţionale ale Agenţiei în vederea micşorării numărului de nave ce nu corespund cerinţelor internaţionale şi care prezintă pericol pentru securitatea maritimă a statului, dar şi pentru mediu”, a subliniat viceministrul, care a precizat că fondarea Agenţiei navale este necesară ca urmare a implementării prevederilor Acordului de Asociere cu UE şi reformelor pentru ieşirea Republicii Moldova din „lista neagră” a Memorandumului de la Paris.

Serghei Bucataru a subliniat că înscrierea navelor în Registru se va face doar cu avizul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, ceea ce va împiedica înscrierea navelor cu trecut dubios sub pavilionul Republicii Moldova. Fiecare navă va trebuie să fie verificată tehnic în statul în care este înregistrată cel puţin o dată pe an. În caz contrar, nava va fi radiată din listă, iar navele ce nu vor fi înregistrate de autoritatea naţională nu vor mai reveni în apele Republicii Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...