Executarea bugetului pentru anul 2016, cu un deficit de 3,4 miliarde, votată în Parlament. Cel pentru 2018 va fi votat până la finele anului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bugetul de stat pentru anul 2018 va fi aprobat până la finele anului curent. O garanţie în acest sens a fost oferită de către ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, în cadrul şedinţei Parlamentului de astăzi, fiind solicitat de către preşedintele fracţiunii PSRM, Zinaida Greceanîi, care a precizat că a făcut-o intenţionat. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că îl crede pe cuvânt pe acesta. Discuţiile au avut loc în contextul dezbaterii proiectului privind Proiectul hotărârii pentru aprobarea Raportului privind executarea bugetului de stat în anul 2016, cu venituri de 28.879.567,6 lei, cheltuieli în sumă de 32.313.232,8 lei şi depăşirea cheltuielilor asupra veniturilor (deficit) de 3.433.665,2 lei. Proiectul a fost aprobat cu majoritatea deputaţilor prezenţi în sală.

„Bugetul pentru anul 2016 a fost aprobat pe data de 1 iulie 2016, cu o încălcare cu o jumătate de an a termenului, conform legii. Noi acum suntem în luna iulie 2017 şi încă nu avem venit în Parlament conceptul politicii bugetar-fiscale pentru 2018. Când noi o să aprboăm în Parlament, pentru anul 2018, bugetul de stat?”, a întrebat Zinaida Greceanîi.

Octavian Armaşu, care a prezentat proiectul raportului privind executarea bugetului pentru anul precedent, a menţionat că „bugetul de stat va fi aporbat până la finele anului 2017”. „Eu am promis şi anul trecut că bugetul şi politica fiscală va fi aprobată la timp şi anul acesta va fi aprobat la timp”, a răspuns ministrul Finanţelor.

„Eu special am întrebat, domnule preşedinte a Parlamentului, ca să auzim de la toţi promisiunea ministrului Finanţelor”, a precizat Greceanîi.

„Luând în considerare experienţa domnului ministru în a promite şi a face, noi îl credem, doamna Greceanîi”, a menţionat la rândul său preşedintele Parlamentului.

Preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, deputatul Ştefan Creangă, a menţionat că „în pofida unor factori defavoravbili şi a unor situaţii dificile, în anul 2016 s-a reuşit obţinerea de rezultate în realizarea politicii sociale şi economice ale statului”. Astfel, Comisia a propus spre aprobare raportul privind executarea bugetului de stat pentru anul 2016.

În cadrul unui audit desfăşurat la Ministerul Finanţelor, Curtea de Conturi a depistat mai multe abateri. Rugat să le menţioneze pe cele mai semnificative, preşedintele Curţii de Conturi, Veaceslav Untilă a specificat:

  • achitarea contrar prevederilor din Codul Fiscal a plăţilor în avans din contul restituirilor la TVA şi accize – 435 milioane lei;
  • clasificarea neconformă a mijloacelor obţinute din vânzările terenurilor şi a clădirilor în urma licitaţiilor – 11 şi 9,9 milioane lei;
  • nerespectarea regulilor generale de bugetare pe programe prin neatribuirea Codului programului unor cheltuieli de 41,9 milioane şi diminuarea cheltuielilor la un program cu 2 milioane de lei, urmare a ignorării regulilor bugetare generale;
  • clasificarea neconformă a mijloacelor destinate subvenţionării producătorilor agricoli la aprobarea, precizarea şi executarea bugetului;
  • achitarea de către executori de buget a cotelor de membru în organizaţiile internaţionale în sumă de 33,8 milioane lei şi de către Ministerul Finanţelor în sumă de 2,6 milioane lei, fără includerea organizaţiilor la care s-au efectuat plăţile;
  • clasificarea neconformă a cheltuielilor destinate întreţinerii staţiei „Mir” în sumă de 2,5 milioane lei şi nereflectarea în informaţiile Ministerului Finanţelor a cotei de participare în capitalul străin al acestuia în sumă de 0,07 milioane lei şi încă un şir de neajunsuri depistate.

Per general, Curtea de Conturi a înaintat cinci cerinţe şi 13 recomandări către Ministerul Finanţelor.

„Curtea de Conturi a avut o activitate bună şi o bună colaborare cu Ministerul Finanţelor în momentul auditului. Foarte multe recomandări au fost depăşite în timpul misiunii de audit pentru ce vreau să le mulţumesc colegilor de la Ministerul Finanţelor şi vreau să le doresc ca acele cinci cerinţe şi 13 recomandări care au venit din partea Curţiid e Conturi să fie duse până la bun sfârşit”, a conchis Untilă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...