UE ia în considerare noi sancțiuni, ca urmare a ultimului test nord-coreean cu rachetă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Uniunea Europeană a anunțat că ia în considerare impunerea de noi sancțiuni la adresa Coreii de Nord, după ce aceasta a efectuat marți un nou test cu rachetă, despre care afirmă că este o rachetă balistică intercontinentală, a relatat AFP.

UE „va lua în considerare un răspuns adecvat (…) inclusiv posibile măsuri restrictive”, adică sancțiuni, a declarat într-un comunicat o purtătoare de cuvânt a serviciului diplomatic al blocului comunitar.

UE are în politica sa adoptarea oricăror sancțiuni decretate de Națiunile Unite în ceea ce privește controversatele programe balistic și nuclear ale Coreii de Nord, dar ea a decretat de asemenea sancțiuni adiționale proprii blocului european, pe măsura diferitelor teste efectuate de Phenian.

Purtătoarea de cuvânt citată a cerut regimului nord-coreean să „înceteze toate lansările” și să „abandoneze odată pentru totdeauna programul său de rachete balistice în mod complet, verificabil și ireversibil”.

Phenianul a afirmat marți că a testat cu succes o rachetă intercontinentală, ceea ce ar fi un progres major în eforturile sale de a fi în măsură să amenințe SUA cu o lovitură nucleară.

Această lansare este o „încălcare flagrantă a numeroaselor rezoluții ale Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite”, și-a exprimat regretul purtătoarea de cuvânt menționată, subliniind totodată că „pentru moment nu s-a verificat” dacă racheta respectivă era efectiv cu rază de acțiune intercontinentală”.

Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitatea al UE, Federica Mogherini, urmează să aibă o întâlnire în zilele următoare cu miniștri de externe din țările partenere „pentru a discuta despre un răspuns internațional, inclusiv despre posibilitatea unor noi măsuri ale Consiliului de Securitate al ONU”, așa cum a solicitat președintele sud-coreean Moon Jae-in.

UE cere Coreii de Nord să se „abțină de la orice acțiune care ar putea escalada și mai mult tensiunile regionale și să angajeze cu bună credința un dialog credibil cu comunitatea internațională în scopul unei denuclearizări a Peninsulei Coreea”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...