Jean-Claude Juncker, către europarlamentarii chiulangii: Sunteţi ridicoli. Răspunsul preşedintelui Parlamentului UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a apostrofat dur, marţi, pe europarlamentarii chiulangii. „Sunteţi ridicoli”, le-a spus şeful CE euroaleşilor în plină şedinţă plenară la Strasbourg de evaluare a preşedinţiei malteze a Consiliului UE, încheiată vineri, 30 iunie. Dacă la şedinţă ar fi fost prezenţi cancelarul german Angela Merkel sau preşedintele francez Emmanuel Macron, situaţia ar fi fost diferită, a mai spus şeful Comisiei Europene.

„Parlamentul European este ridicol. Foarte ridicol: îi salut pe cei care şi-au dat interesul de a fi în sală. Însă faptul că aproximativ 30 de deputaţi (din cei 751 de europarlamentari cât numără PE n.r.) asistă la această dezbatere demonstrează clar că Parlamentul nu este serios”, şi-a început preşedintele Comisiei Europene discursul în sala aproape goală a Legislativului de la Strabourg.

Preşedintele PE, Antonio Tajani, a intervenit pentru a-l atenţiona pe Juncker. „Vă rog, domnule preşedinte, să aveţi o atitudine mai respectuoasă faţă de Parlament. Puteţi critica Parlamentul, dar nu Comisia trebuie să controleze Parlamentul, ci Parlamentul trebuie să controleze Comisia”, a insistat Tajani, în aplauzele europarlamentarilor.

„Sunt prea puţini parlamentari pentru a controla Comisia. Sunteţi ridicoli”, a răspuns Juncker.

„Domnule preşedinte, vă rog să aveţi altă atitudine. Noi nu suntem ridicoli. Vă rog”, i-a atras atenţia şeful PE.

Preşedintele CE a ameninţat că nu va mai participa niciodată la o „reuniune de acest tip”. „Comisia se află sub controlul Parlamentului, dar Parlamentul trebuie să respecte şi preşedinţia ţărilor mici, ceea ce Parlamentul nu face. Voiam să aduc un omagiu la ceea ce a spus premierul maltez: a făcut o treabă excelentă, la fel ca toţi miniştrii maltezi şi ceilalţi funcţionari din Malta”, a adăugat scurt Juncker, dând apoi cuvântul europarlamentarilor.

După Malta, preşedinţia semestrială a Consiliului UE a fost preluată de Estonia, tot una din ţările mici ale Uniunii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...