Dosarul licitaţiilor trucate în educaţie: 24 de inculpați şi-ar putea primi pedeapsă în mai puţin de două săptămâni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În mai puţin de două săptămâni, Judecătoria Chişinău ar putea pronunţa sentinţe pe numele a patru inculpaţi învinuiţi de corupţie în dosarul licitaţiilor trucate în Educaţie. Se întâmplă după ce inculpaţii au recunoscut acuzaţiile aduse de procurori şi au cerut examinarea cauzei în procedură simplificată. La sfârşit de mai, în altă cauză penală, pe banca acuzaţilor au ajuns doi administratori de firme şi două funcţionare de la DETS Buiucani. Alţi 15 agenţi economici şi funcţionari sunt vizaţi în cea de-a treia cauză penală deschisă în acest dosar, aflată încă la etapa urmăririi penale.

Toate persoanele, 24 la număr, sunt cercetate în stare de libertate. 17 dintre acestea nu s-au aflat decât o lună în arest la domiciliu sau în izolatorul CNA, pentru că, la sfârşit de 2016, magistraţii au deschis urmărirea lor penală sub control judiciar. În timp ce doar o companie importantă vizată în dosar, „Sanex Comerţ”, este inclusă de Agenţia Achiziţii Publice (AAP) în lista de interdicţie, fără dreptul de a participa la licitaţii, o altă firmă, „Lovis Angro”, al cărei administrator se află pe banca acuzaţilor, continuă să facă afaceri cu statul, câştigând, de la început de 2017, licitaţii în valoare de peste 25 de milioane de lei, conform unei anchete a Ziarului de Gardă.

Scandalul grădiniţelor a demarat la 24 noiembrie 2016, când 16 funcţionari ai direcţiilor municipale Educaţie ale Primăriei Chişinău şi reprezentanţi ai unor agenţi economici care, în ultimii ani, au câştigat sute de contracte în valoare de zeci de milioane de lei cu instituţii de stat, livrând produse alimentare în şcoli, grădiniţe sau spitale, au fost reţinute şi escortate la sediul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), fiind bănuite într-un dosar de aranjare a unor licitaţii privind achiziţionarea produselor alimentare pentru şcoli şi grădiniţe. La scurt timp, CNA a publicat înregistrări ale convorbirilor telefonice în care fuseseră interceptaţi reprezentanţii unor agenţi economici care vorbesc cu nonşalanţă despre produsele alterate ce ajungeau pe mesele copiilor din grădiniţe, dar şi un studiu care viza companiile implicate în scandal, acestea fiind blamate public.

Citiţi mai mult aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...