Directorul CNC Moldova, Valeriu Jereghi, acuzat de declarații iresponsabile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cunoscutul regizor Igor Cobileanski semnalează că actualul director al Centrului Național al Cinematografiei, Valeriu Jereghi deteriorează relațiile cu cineaștii români „care pentru cinematografia autohtonă sunt de mare valoare în planul coproducțiilor”.

„Pe lângă un șir de abuzuri, încălcări ale legislației, ale regulamentului de funcționare, CNC Moldova continuă să promoveze mai degrabă cultul personalității domnului Director, decât valorile cinematografice”, declară Igor Cobileanski.

Regizorul face publică o declarație a Oanei Giurgiu – producătoare notorie de film din România, care și-a dorit să participe la concursul de finanțare al CNC Moldova, împreună cu un co-producător din Republica Moldova. Potrivit producătoarei, din cauza unor declarații iresponsabile ale directorului Valeriu Jereghi, a fost nevoită să-și retragă dosarul, pentru a nu fi suspectată de favoritism.

Aceasta spune că în cadrul unui interviu, Valeriu Jereghi a compromis șansele lor de a participa la concursul de scenarii pe care Centrul Național al Cinematografiei din Moldova îl organizează.

„După întâlnirea pe care am avut-o cu dumneavoastră în București, în care ne-ați prezentat regulile și criteriile de participare la concurs, am pregătit dosarul, în conformitate, împreună cu coproducatorul nostru din Moldova, fiind pe punctul de a depune documentele, înțelegând și respectând regulamentul acestui concurs și evident așteptându-ne sa fim evaluați în mod obiectiv de către comisia de selecție. Din păcate, ne-a fost adusă la cunoștință această înregistrare, din care se poate trage concluzia că a existat o înțelegere între noi și că acestui proiect i se garantează reușita la concurs, ceea ce este total eronat”, specifică Oana Giurgiu în scrisoare.

CNC Moldova organizează concursul pentru finanțarea proiectelor cinematografice sesiunea 2017. Cuantumul pentru concursul proiectelor cinematografice pentru anul 2017 este în mărime de 5 milioane de lei.

Amintim că Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova este o instituție publică abilitată să implementeze politici de stat în domeniul cinematografiei, are statut de persoană juridică şi se află în subordinea Ministerului Culturii.

scrisoare1


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...