Twitter închide un site extrem de util; Politicienii, mai greu de tras la răspundere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De acum încolo nu va mai fi atât de ușor să-i tragem pe politicieni la răspundere, pentru că Twitter a închis site-ul Poliwoops. Acesta monitoriza paginile oficialilor pentru a depista postări șterse, pe care le republica apoi pe această platformă.

Gestionat de Sunlight Foundation, un ONG american, Politwoops era un fel de câine de pază al rețelei sociale. Uneori, postările șterse de politicieni erau simple greșeli de tastare sau gramaticale, însă alteori oficialii erau prinși cu mâța-n sac, după ce se afla că ștergeau mesaje care contraziceau propriile declarații inițiale pe o anumită temă sau alte postări incriminatorii, notează Business Insider.

Unul dintre cele mai notabile incidente pe care Poliwoops l-a scos la lumină a fost momentul în care mai mulți politicieni i-au urat bunvenit unui soldat american ținut ostatic de talibani care a revenit în Statele Unite, iar apoi și-au șters postările după ce cazul a devenit controversat politic.

Nicko Margoliea, care gestioneaza Politwoops, declara anul trecut că platforma „le permite jurnaliștilor și cetățenilor să îi tragă la răspundere pe oficiali” și că îi ajută „să vadă imaginea în ansamblu a declarațiilor publice ale politicienilor, nu doar versiunea actuală a opiniilor lor”.

Reprezentanții Twitter au explicat că, deși rețeaua socială susține misiunea fundației americane, platforma a fost închisă pentru că încălca politicile de protecție a datelor.

Twitter a subliniat că „respectarea vieții private a tuturor utilizatorilor reprezintă o prioritate pentru noi, indiferent că utilizatroii sunt anonimi sau membri ai Congresului”.

Mișcarea a provocat revoltă, unele voci spunând că politicienii nu au așteptări atât de mari în ceea ce privește viața privată, ținând cont de faptul că sunt persoane publice și decidenți politici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...