Mold-street: Chișinăul revine în „brațele energetice” ale Moscovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gigantul Inter RAO EES, care deține Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, din regiunea separatistă a recâștigat dreptul de a asigura circa 70% din livrările de energie electrică în Moldova, scrie mold-street.com.

Cotidianul rus Kommersant anunţă că, duminică, 4 iunie, Chișinăul a modificat termenii acordului încheiat pe 31 martie cu grupul ucrainean DTEK Holding, care prevedea că doar furnizorul ucrainean va asigura necesarul de energie din import.

În urma acestei revizuiri a contractului, grupul DTEK va asigura 30% din achiziţiile externe de curent electric, iar restul 70% le va asigura Centrala de la Cuciurgan.

Publicaţia rusă citează surse din cadrul Inter RAO EES, care însă nu au dezvăluit preţul de achiziţie. Despre o posibilă revenire a furnizorului de la Cuciurgan se vehicula de mult, doar că nimeni nu se avânta să spună când.

Or, chestiunea respectivă se negocia în altă parte, decât Guvernul ţării. De exemplu, ieri nimeni din conducerea Direcţiei Generale Energetică a Ministerului Economiei nu a putut să spună dacă se duc negocieri cu Inter RAO EES şi cu Centrala de la Cuciurgan privind reluarea livrărilor de energie.

Cică despre negocieri ştia doar ministrul Economiei, care e la Minsk. Chiar şi conducerea ANRE nu este la curent cu revizuirea contractului, mai scrie mold-street.com.

Amintim că la începutul lunii aprilie, SA Energocom (100% ­ Guvernul) a semnat cu compania DTEK Trading din Ucraina un contract de furnizare a energiei electrice pentru perioada 1 aprilie 2017 – 31 martie 2018.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...