Bani publici pe studii inutile: Primăriile cheltuie zeci de mii de lei pentru hârtiile care se prăfuiesc în birouri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile locale din R. Moldova se întrec în a cheltui anual zeci de mii de lei pentru mormane de hârtii care ajung să putrezească în primării sau consilii raionale. Banii sunt tocați pe tot felul de studii de fezabilitate, proiecte de arhitectură sau rapoarte de audit energetic ce rămân fără finalitate. De multe ori, aleșii locali nu găsesc finanțare pentru aceste proiecte sau se răzgândesc pe parcurs, banii publici fiind pur și simplu irosiți pe studii inutile.

Potrivit buletinului informativ „Bugete fără secrete”, Consiliul Raional Drochia a cheltuit timp de doi ani, în perioada 2012-2014, peste două sute de mii de lei pentru studii care nu au condus la niciun proiect concret. De exemplu, studiul de fezabilitate pentru reparația Casei de cultură din satul Popeștii de Sus a costat 48 de mii de lei.

Autoritățile nu au găsit nici până astăzi patru milioane și jumătate de lei pentru a renova clădirea, așa cum arătau estimările de atunci, dar și proiectul a dispărut de la primărie. Acum, chiar de ar apărea o sursă de finanțare pentru reconstrucția Casei de cultură, e nevoie de un nou studiu de fezabilitate plătit din bani publici.

Autoritățile raionului Sângerei au investit sute de mii de lei în documentația de proiect, atunci când și-au propus să construiască rețele de apeduct și canalizare pentru mai multe localități din raion. Actele stau grămadă într-un birou, iar unica conductă care a început a fi construită în cadrul unui proiect finanțat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR) este cea centralizată, din conducta SorocaBălți-Sângerei. Însă și acest proiect nu se știe dacă va fi dus la bun sfârșit.

La Primăria satului Moara de Piatră din Drochia se prăfuiește de câțiva ani un studiu care a costat 46 de mii de lei. Raportul de audit energetic al gimnaziului din localitate nu le-a folosit la nimic aleșilor locali. Proiectul nu a prins viață inițial, iar ulterior s-a răzgândit conducerea școlii și consiliul pedagogic – nu mai vor eficiență energetică.

Asemenea satului Moara de Piatră, zeci de mii de lei au cheltuit pentru rapoarte energetice și alte localități din diferite raioane. Autoritățile locale s-au îmbulzit să depună proiecte la Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) finanțat de Uniunea Europeană, dar puține au ajuns a fi susținute financiar.

În ultimii trei ani, 259 de primării care au depus unul sau mai multe proiecte la FEE nu au obținut niciun grant. Peste 500 de proiecte au fost respinse, iar studiile pregătite de experți la solicitarea aleșilor locali au costat circa 15 milioane de lei, dacă luăm în calcul că un audit energetic se face cu aproximativ 30 de mii de lei. Acum, actele se prăfuiesc pe rafturi.

Articolul integral poate fi accesat AICI.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...