Linkuri accesibilitate

Ce arată sondajele de opinie de peste Prut (I. Chifu/Evenimentul zilei)


Scrisoarea deschisă adresată de Gabriel Liiceanu președintelui Academiei Române, Ionel Vlad, și cazul N. Breban (contributors.ro).

Cu două săptămâni înainte de alegerile locale din Republica Moldova, Iulian Chifu prezintă și comentează în Evenimentul zilei ce arată sondajele de opinie de peste Prut. Dacă în 14 iunie n-ar fi alegeri locale ci parlamentare, n-ar fi exclus ca Partidul Liberal-Democrat și Partidul Democrat să nu intre în Parlament. Potrivit uneia dintre cercetări, scorurile lor s-ar situa sub pragul electoral de 6%. În schimb, socialiștii lui Igor Dodon ar câștiga alegerile cu peste 17%, urmați de comuniști și de Partidul Nostru, condus de Renato Usatîi, cu aproximativ 9% fiecare. Comentatorul admite că alte sondaje nu dau impresia unei confruntări la fel de strânse, dar este evident că cele două partide pro-europene aflate acum la guvernare cu sprijinul parlamentar al comuniștilor sunt în picaj. Iulian Chifu crede că e urgentă nevoie să se refacă Alianța pentru Integrare Europeană, împreună cu Partidul Liberal, aflat acum în opoziție, dar și cu Partidul Popular European, fondat recent de Iurie Leancă.

Fostul director al Serviciului Român de Informații George Maior a declarat ieri - și ziarul România liberă preia știrea - că Rusia încearcă să-și crească influența în Republica Moldova, în condițiile în care opțiunea pro-europeană a majorității populației este încă incontestabilă. Maior consideră că România are de făcut câteva lucruri pentru a contracara această tendință a Rusiei. Soluţiile pe are le propune sunt, „pe de-o parte, investițiile, mai ales în domeniul energetic, iar pe de altă parte, participarea la privatizarea companiilor de stat din Moldova”. România a făcut mult pentru Moldova, mai ales în ultimii ani, mai mult chiar decât multe țări europene mai cu dare de mână, mai spune fostul director al SRI.

Analistul militar Ion Petrescu, blogger publicat de Adevărul, comentează lista celor 89 de indezirabili care nu mai au dreptul la viză de intrare în Federația Rusă. Pe această listă se află și cinci nume de cetățeni români. Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu este unul dintre ei, dar mai sunt fostul ministru de externe Adrian Cioroianu, actualmente ambasador nominalizat la UNESCO, liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Tiberiu Liviu Chodan şi directorul general adjunct al companiei de stat Transgaz, Gheorghe Haţegan. Ion Petrescu crede că nu de aceste persoane este vorba, ci de domeniile sau temele pe care ele le reprezintă: Ministerul Afacerilor Externe în cazul lui Cioroianu, administrația prezidențială în cazul lui Iulian Chifu și, respectiv, tema Basarabiei ca pământ românesc în cazul lui Tomac, relevanţa Forţelor Navale Române în ecuaţia Mării Negre în cazul lui Liviu Choda și chestiunea importurilor de gaze din Rusia când vine vorba de adjunctul de la Transgaz. O altă semnătură de la Adevărul, Sebastian Zachman, observă că pe lista neagră a Kremlinului nu se află niciun reprezentant al Partidului Social Democrat, aflat la putere în România.

Pe site-ul contributors.ro dar și în alte publicații care au preluat textul, apare scrisoarea deschisă adresată de Gabriel Liiceanu președintelui Academiei Române, Ionel Vlad. Liiceanu solicită o reacție la faptul că scriitorul Nicolae Breban a susținut la sedința secției de Filologie și Literatură a Academiei că Liiceanu și Horia-Roman Patapievici ar trebui „împușcați”, spre binele culturii române și al țării, în general. Numai poeta Ileana Mălăncioiu și lingvistul Grigore Brâncuș au criticat în ședință cuvintele lui Breban, în timp ce șeful secției, Eugen Simion, nu a avut nimic de spus, nici vorbă să fi ridicat ședința pe care o prezida - se mai arată în scrisoarea deschisă semnată și publicată de Gabriel Liiceanu.

XS
SM
MD
LG