Statele europene au decis alocarea de fonduri suplimentare pentru structuri militare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Uniunii Europene au stabilit astăzi să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieşirii din Blocul comunitar a Marii Britanii, care se opune oricăror iniţiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE.

Cu ocazia reuniunii ministeriale a Agenţiei Europene a Apărării, prezidată de Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, s-a decis joi constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanţarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene.

Negocierile între reprezentanţii statelor membre pentru detaliile programului vor începe curând, transmite Agenţia Europeană a Apărării într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

„Obiectivul Mecanismului de Cooperare Financiară, la care ţările membre UE vor participa strict pe bază de voluntariat, are rolul de a stimula cooperarea în materie de apărare prin depăşirea situaţiei lipsei sincronizărilor bugetare între statele membre şi soluţionării problemelor existente în domeniul proiectelor comune pentru apărare”, precizează Agenţia Europeană pentru Apărare.

Uniunea Europeană intenţionează eficientizarea şi uniformizarea structurilor din industria militară, astfel încât statele membre UE să fie mai puţin dependente de Statele Unite în materie de apărare, anunţa în urmă cu câteva luni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

La sfârşitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din spaţiul comunitar şi al riscurilor ca Administraţia Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.

În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro şi anularea reglementărilor care opreau investiţiile pentru apărare din bugetul comun al UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...