PSRM se plânge de PD Comisiei de la Veneția: Are un proiect ilegal, pe care l-a promovat agresiv cu ajutorul resurselor administrative

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se plânge delegației Comisiei de la Veneția că proiectul Partidului Democrat (PD) de schimbare a sistemul electoral în unul uninominal este ilegal, iar pentru promovarea acestuia democrații au abuzat de resurse administrative.

Fracțiunea parlamentară a PSRM a avut o întrevedere cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ ODIHR, în cadrul căreia a reiterat poziția de modificare a sistemului electoral prin introducerea celui mixt. Totodată, socialiștii s-au plâns pe democrați că proiectul lor este ilegal.

„Introducerea sistemului electoral uninominal este inacceptabilă din punct de vedere al oportunității politie, dar și din punct de vedere legal constituțional. Proiectul PD încalcă flagrant mai multe prevederi. Se încalcă dreptul cetățeanului la vot, adică a celor din Transnistria, deoarece sunt excluși din exercițiu. De asemena, proiectul PD nu propune un sistem foarte clar de constituire a secțiilor de votare peste hotare”, a anunțat deputatul socialist Vladimir Țurcanu.

Acesta a ținut să menționeze că, proiect care a fost votat la 5 mai de Legislativ este o „alternativă și nu un consens sau compromis, așa cum încearcă unii să manipuleze”.
„Acest proiect poate să blocheze încercarea de a manipula cu alegătorii și deputații care vor fi aleși”, a subliniat Țurcanu despre proiectul PSRM.

În context, deputatul Vasile Bolea a spus că fracțiunea PSRM a ținut să explice cum a fost posibilă comasarea celor două proiecte, menționând că așteaptă recomandările Comisiei de la Veneția, iar discuțiile vor continua în luna iunie curent.

„Ne-am expus categoric împotriva proiectului PD de implementare a sistemului uninominal. Votarea de vinerea trecută nu a fost un compromis între PSRM și PD, ci o cedare din partea democraților, atunci când au văzut că implementarea proiectului lor va duce la destabilizarea societății și la proteste în masă”, a spus Bolea.

Totodată, acesta a declarat că experții s-au interesat dacă pe marginea celor două proiecte au fost organizate dezbateri, cu participarea societății civile.

„Experții s-au interesat dacă au existat dezbateri pe marginea acestor proiecte. Democrații au organizat dezbateri, uneori agresive, cu implicarea mass-media și a resurselor administrative. În cadrul unor dezbateri televizate s-a discutat și despre votul mixt. Așteptăm concluziile Comisiei de la Veneția. Vom vedea dacă percepțiile pe care le avem se vor adeveri în luna iunie. Cert este că acel sistem uninominal propus de PD nu va mai fi. Despre el nici măcar nu s-a discutat astăzi, iar asta ne bucură”, a spus deputatul.

În context acesta a menționat că, dacă Comisia de la Veneția va da aviz negativ proiectului, fracțiunea PSRM nu îl va vota în a doua lectură, astfel va rămâne în vigoare actualul sistem electoral, care îi avantajează pe socialiști, a recunoscut Bolea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...