Forţele guvernamentale au încercuit în zori aproximativ douăzeci de sate de la sud de Srinagar, în districtul Shopian, care a fost în ultimii ani un focar al luptei armate împotriva administraţiei indiene.

În timpul operaţiunilor de căutare de joi, sute de locuitori din satele Sug şi Tarkwangan au ieşit pe străzi şi au aruncat cu pietre în soldaţi, potrivit unor martori oculari. La rândul lor, militarii au atacat locuinţele cu bastoane şi pietre.

"A fost înspăimântător. Multe case au fost deteriorate", a declarat un localnic prin telefon agenţiei citate, cerând să nu îi fie dezvăluită identitatea. Presupuşii rebeli sunt adesea ucişi în lupte cu arme de foc împotriva forţelor de securitate din Kashmir, regiune disputată de India şi Pakistan, dar sunt rareori făcuţi prizonieri, arată AFP. O jumătate de milion de soldaţi indieni sunt desfăşuraţi în zona de la poalele munţilor Himalaya, una din cele mai militarizate din lume.

În Kashmir, atmosfera este tensionată după violenţele produse cu ocazia alegerilor din 9 aprilie. Cu câteva zile în urmă, cinci poliţişti au fost ucişi cu focuri de armă, în cursul unui raid al unor presupuşi rebeli asupra unui vehicul de transfer de fonduri. Săptămâna trecută, rebelii au ucis trei soldaţi în timpul asaltului unei garnizoane din apropierea liniei de demarcaţie dintre India şi Pakistan.