Linkuri accesibilitate

Awning (VIDEO)


Un contrast sălbatic de răcoritor cu tot ce e stătut în muzica electronică a zilelor noastre.

Awning
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:36 0:00

Awning e un duo din Brooklyn, New York, alcătuit din doi prieteni apropiați - Jon Sheldrick, ghitară, voce, instrumente electronice, și Luke Smith, ghitară, voce, pian.

Cântă împreună de pe la începutul anilor 2000, când studiau amândoi muzică la New York University. Muzică, mai precis muzică pentru spectacole de teatru, operă și muzicaluri, iar asta e cu totul altceva decît ce se aude în ce cântă și compune Awning, adică folk electronic, prescurtat folk-tronica.

Cronicarul muzical care a scris prezentarea acestei trupe pe platforma Bandcamp.com spune că muzica asta e, citez: „într-un contrast sălbatic de răcoritor cu tot ce e stătut în muzica electronică a zilelor noastre”.

Personal, înțeleg prin asta în primul rînd o lipsă aproape totală a clișeelor.

Jon Sheldrick și Luke Smith construiesc o structură sonoră hibridă cu instrumente acustice (ghitări, voci și pian, că tot vorbim de folk), ale căror sunete sînt prelucrate cu samplere digitale și alte instrumente electronice de „exploatat” vibrațiile sonore ale muzicii.

„Exploatat” ca în sintagma „exploatarea sunetului de către om”, care era pe la sfîrșitul anilor 1990 motto-ul, profesiunea de credință a prietenului și colegului Cristian Stanciu, cunoscut în lumea muzicii electronice românești pentru proiectul său audio/video numit Matze.

Folk electronic, deci, cu duetul american Awning: „Time Keeps” de pe E.P.-ul intitulat simplu „1”, din 2011, cu precizarea că în varianta pentru internet a acestui articol ea va fi urmată de melodia „Home”, de pe același extended play. Tot acolo veți găsi versiunea video a piesei „Mistaken Tendency”, de pe albumul „Two Against Me”, din 2014.

Căutați așadar Dicționarul de sunete rare la Europalibera.org.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG