A fost votată legea antitutun; Fumatul în locurile publice va fi interzis

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a votat vineri legea antitutun, susținută de către toate fracțiunile parlamentare. Legea aduce cu ea mai multe restricții, printre care interzicerea fumatului în spații publice și a comercializării țigărilor între orele 22:00 – 08:00.

De asemenea, noua lege prevede ca gheretele unde se vând produsele din tutun să fie amplasate, între ele, la o distanţă de cel puţin 200 de metri şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţământ şi instituţiile medico-sanitare.

Totodată, va fi interzisă vinderea articolelor din tutun minorilor, comercianții fiind obligați să verifice vârsa cumpărătorilor de țigări. O altă prevedere este ca publicitatea la țigări să fie interzisă total la posturile de televiziune și radio, pe internet sau în cinematografe.

Se impun interdicţii şi la comercializarea on-line, dar şi la vânzarea tutunului prin aparate, precum şi expunerea vizibilă a produselor din tutun în spaţiile comerciale accesibile publicului. Țigările slim și cele aromatice vor fi interzise total comercializării.

O altă prevedere este interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă, în transportul public, în spaţiile publice deschise administrate de instituţiile medico-sanitare şi de învăţământ.

Cei care nu vor respecta prevederile noii legi riscă să fie amendați cu până la 8 mii de lei în cazul persoanelor fizice și 10 mii de lei în cazul persoanelor juridice.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova este una dintre țările cu cele mai înalte nivele ale mortalității cauzate de tutun din Europa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...