(FOTO) TOP 10 cele mai performante arme ale Rusiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu cheltuieli anuale de 70 de miliarde de dolari americani, Rusia are al treilea cel mai mare buget militar la nivel global. Printre altele, armata este formată din 845 de mii de militari, 22.500 de tancuri sau 1399 avioane de luptă, scrie Business Insider.

În condițiile în care Rusia nu mai era considerată super-puterea militară de altă dată, odată cu alegerea pentru a treia oară a lui Vladimir Putin în funcția de președinte, în 2012, a început un amplu proces de transformare a forțelor armate. S-a pus accent, în special, pe eficientizarea personalului și modernizarea tehnicii militare.

Publicația americană a realizată un top 10 al celor mai performante arme de care dispune astăzi Rusia.

10. Corveta Bora

Corveta Bora este una dintre cele mai moderne nave din clasa sa. Atinge o viteză maximă de 102 km/h și este înarmată cu lansatoare de rachete navă-navă, navă-litoral P-270 Moskit/SS-N-22 (bătaie 120 km) este apărată de 20 de rachete SA-8 Gecko/OSA și de sistemele de tip Kashtan. Echipajul este format din 68 de persoane.

bora-class-guided-missile-hovercraft-this-ship-is-actually-a-catamaran-with-a-skirt-that-turns-it-into-a-hovercraft-armed-with-8-mosquito-missiles-and-20-anti-aircraft-missiles-the-ships-have-a-crew-of-up-to-68-sailors-each-

9. Panțir S1

Este un sistem antiaerian dotat cu rachete sol-aer. Sistemul este format din 12 rachete sol-aer ghidate și 2 pistoale automate de 30 de mm fiecare, eficiente împotriva avioanelor, elicopterelor, rachetelor balistice și a celor de croazieră.

the-pantsir-s1-a-combined-short-to-medium-range-surface-to-air-missile-and-anti-aircraft-missile-system-the-system-consists-of-12-surface-to-air-guided-missiles-and-two-30-mm-automatic-guns-effective-against-planes-helicopte

8. Submarinul Novorosiisk

Este considerat primul submarin invizibil din lume, dispunând de tehnologii care-l fac extrem de greu de detectat. Cel puțin 6 astfel de submarine urmează a fi proiectate, până în prezent fiind lansat unul singur. Poate fi dotat cu 4 rachete Kalibr, 18 torpile de 533 mm si 24 de mine și se poate scufunda pana la 300 de metri adâncime.

a-virtually-invisible-submarine-the-first-of-six-novorossiysk-diesel-electric-stealth-submarines-was-launched-from-a-st-petersburg-shipyard-last-year-its-designers-claim-its-stealth-technology-makes-it-virtually-undetectable

7. Mig 35

Este unul dintre cele mai noi avioane militare ale Rusiei, lansat în 2007, fiind de generația a 5-a. Este capabil să atingă viteze de până la 2.400 de km/h și este folosit, în special, în misiuni de recunoaștere. Este însă dotat și cu mai multe tipuri de rachete aer-aer și aer-sol.

the-mig-35-multirole-jet-fighter-effective-both-in-air-to-air-combat-and-precision-ground-strikes-capable-of-reaching-speeds-of-up-to-2400-km-per-hour-despite-being-30-larger-than-its-predecessor-the-mig-35-is-able-both-to-d

6. Buk-2

Este celebrul sistem re rachete sol-aer care ar fi doborât și aeronava MH17, deasupra Ucrainei. Aceste rachete pot atinge ținte aflat la o înălțime de peste 15 km, pe o rază de 42 de km. Este dotat cu 4 focoase ce au o greutate de 154 de kg fiecare.

the-buk-2-missile-system-this-is-the-battery-that-allegedly-brought-down-that-malaysian-airliner-over-ukraine-its-9m317-missiles-can-reach-46000-feet-at-mach-3-carrying-154-pound-warheads (1)

5. RS 24

Este o rachetă balistică intercontinentală, având încărcături de luptă multiple, termonucleare, care a fost testată prima oară la 29 mai 2007, pentru a înlocui vechile rachete R-36 și UR-100N. RS-24 este o rachetă mai grea decât rachetele Topol-M și poate transporta peste 10 încărcături de luptă independente. Ca o comparație, cântărește de 10 ori mai mult decât „Little Boy”, racheta care a distrus orașul Hiroshima în 1945.

the-rs-24-yars-a-thermonuclear-intercontinental-ballistic-missile-system-that-can-carry-multiple-independently-targetable-nuclear-warheads-with-a-range-of-10000-miles-designed-to-replace-topol-m-ballistic-missiles-it-has-bee

4. Tu-160

Este un bombardier strategic multirol capabil să lanseze bombe ghidate prin laser și rachete atât de la altitudine mare cât și mică.

Bombardierul are 4 turboreactoare postcombustie Kuznețov NK-321 (care generează fiecare câte 25000 kilograme forță) capabile să dezvolte o viteză de 2 Mach (2.230 km pe oră). Realimentarea cu combustibil a bombardierului se poate face și aerian. Distanța maximă de zbor fără realimentare este de 13.950 km (15 ore de zbor neîntrerupt). Raza de acțiune este de 6.000 km. Pentru a decola bombardierul are nevoie de o distanță de doar 900 de metri. Bombardierul poate zbura până la o altitudine de 15.000 de metri. Greutatea maximă la decolare este de 275 de tone.

the-russian-concorde-the-tupolev-tu-160-is-the-worlds-largest-supersonic-combat-aircraft-it-was-designed-by-the-soviet-union-in-the-1980s-it-boasts-the-most-powerful-engines-ever-on-a-combat-aircraft-and-has-can-hold-40000kg

3. T-90

Este cel mai performant tanc din dotarea armatei ruse. Dispune de o armă principală de 125 de mm, cu capacități anti-tanc. De asemenea, poate fi dotat cu o mitralieră anti-aeronave grea, ghidată de la distanță.

the-t-90-the-most-advanced-battle-tank-currently-in-use-in-the-russian-armed-forces-its-main-weapon-is-a-125-mm-smoothbore-gun-with-anti-tank-capabilities-but-it-also-boasts-a-remote-controlled-anti-aircraft-heavy-machine-gu

2. Borei

Cântărind 14.700 de tone, submarinul Borei are capacitatea de a purta 16 rachete balistice Bulava, care au o rază de acțiune de 8.300 de km. Noile submarine ruseşti au aproximativ 170 de metri lungime şi 13 metri în diametru, având o viteză în imersiune de 30 de noduri (în jur de 46km/h). De asemenea, submarinul are o cameră de salvare plutitoare proiectată pentru a primi toţi cei 107 membri ai echipajului. Submarinele din clasa Borei sunt puţin mai mici decât predecesoarele lor din clasa Taifun. Fiecare submarin costă aproximaativ 900 de milioane de dolari.

at-14700-tonnes-borei-class-nuclear-ballistic-missile-submarines-are-slightly-smaller-than-their-predecessors-the-massive-typhoon-class-but-with-a-capacity-of-16-bulava-ballistic-missiles-each-carrying-6-10-warheads-with-a-r

1. Mi 28

Este un elicopter de atac, deosebit de eficient pe timp de noapte, motiv pentru care a și primit numele de „Vânătorul de noapte”. Principala sa armă este un Shipunov de 30 de mm. De asemenea, transportă rachete antitanc. Poate executa misiuni de atac împotriva altor elicoptere, a tancurilor şi a poziţiilor de apărare fortificate în orice condiţii meteorologice pe timp de zi sau de noapte.

the-russian-mi-28-havoc-attack-helicopter-this-is-the-go-to-attack-helicopter-for-the-russian-air-force-and-army-its-basic-armament-is-a-30mm-shipunov-underslung-auto-cannon-and-wingstubs-that-can-carry-up-to-four-anti-tank-

Anterior, rușii de la Ria Novosti au făcut și ei un top 10 al armelor mai vechi, dar considerate drept cele mai de temut din arsenalul Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...