Câte arme nucleare sunt în lume și ce ar putea ele să distrugă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tensiunile din ultima perioadă dintre Statele Unite ale Americii și Coreea de Nord, precum și discuțiile pe tema dotărilor nucleare ale Phenianului, care au stârnit din start temeri, atrag atenția asupra armelor nucleare pe care le dețin în acest moment țările lumii. Și nu sunt deloc puține.

Șeful Pentagonului, generalul James Mattis, a avertizat Coreea de Nord că SUA vor răspunde „eficient și copleșitor” dacă își continuă testele cu rachete, scrie The Telegraph.

În luna decembrie, președintele rus Vladimir Putin a spus că întărirea capacității nucleare ar trebui să fie un obiectiv cheie pentru anul 2017, iar Donald Trump, pe atunci președinte ales, a răspuns pe Twitter, promițând că va face același lucru.

„Statele Unite trebuie să-și întărească și să-și extindă capabilitatea nucleară până când lumea își bagă mințile-n cap în ceea ce privește armele nucleare”, a scris atunci Donald Trump pe Twitter.

Sursa citată notează că o astfel de retorică a dus la îngrijorări legate de capacitățile nucleare ale lumii și la imprevizibilitatea celor care sunt responsabili de focoasele nucleare.

În luna ianuarie, Arms Control Association scria că în total există peste 15.000 de focoase în întreaga lume-deținute de țările care sunt înarmate nuclear.

Mai mult de 90 la sută dintre acestea aparțin Statelor Unite (6.800) și Rusiei (7.000), însă doar 9.600 din total reprezintă focoase care sunt în dotările armatelor. Celelalte așteaptă să fie dezmembrate.

Arsenalurile celor două țări au o putere combinată de 6.600 de megatone, adică o zecime din energia solară primită de Pământ în fiecare minut.

Spre exemplu, cea mai mare bombă testată de URSS ar ucide 7,6 milioane de oameni și ar răni 4,2 milioane, dacă ar fi aruncată peste New York. Particulele radioactive ar ajunge la circa 8 mii de kilometri depărtare, astfel că alte milioane de oameni ar avea de suferit.

De remarcat că, dacă una dintre cele două țări ar dori să-și extindă capacitățile nucleare, ar fi încălcate acordurile semnate, care prevăd limite în ceea ce privește numărul și tipul de focoase deținute, iar lumea ar putea fi aruncată într-un nou Război Rece.

Franța este pe locul 3 în ce privește dotarea cu arme nucleare, cu 300, în timp ce China are 260, iar Coreea de Nord doar 10.

În ce privește Rusia și SUA, acestea au câte 1.785, respectiv 1.411 focoase nucleare pe rachete balistice și la baze aeriene.

De altfel, Rusia, SUA, Franța, China și Marea Britanie sunt singurele țări care sunt recunoscute oficial ca deținând arme nucleare, prin Tratatul de Nonproliferare a Armelor Nucleare, în timp ce Coreea de Nord, Israelul, Pakistanul și India nu sunt recunoscute oficial, acestea deținând, totuși, 338 de arme nucleare.

Deși tratatul recunoaște și legitimizează arsenalurile nucleare, cele cinci țări s-au angajat să le distrugă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...