Promo-Lex a instruit polițiști ca să investigheze cazuri de finanțare ilicită a partidelor și de corupere a alegătorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asociația Promo-LEX a organizat un seminar de instruire cu privire la identificarea, calificarea și investigarea cazurilor de finanțare ilicită a partidelor politice și a campaniilor electorale și de corupere a alegătorilor. Experții Promo-LEX au prezentat participanților la seminar, inclusiv pentru 15 ofițeri delegați de Direcția Generală Urmărire Penală a Inspectoratului General al Poliției o analiză juridico-penală a infracțiunilor cu specific electoral, precum și propuneri pentru tacticile și metodele de investigare a acestora.

Instruirea a cuprins subiecte specifice legate de coruperea alegătorilor, prin care participanții au aflat despre caracteristicile de identificare a obiectelor agitației electorale, obiectele ce pot fi material al infracțiunilor de corupere a alegătorilor (bani, bunuri, servicii ori alte foloase). La fel, au fost prezentate cele mai răspândite forme de corupere a alegătorilor în Republica Moldova (oferirea de bani, produse alimentare, băuturi alcoolice), dar și tehnicile ilegale sau la limita legalității utilizate pentru atragerea simpatiei alegătorilor (momirea, contractul, transportul organizat, oferirea de cadouri simbolice, organizarea concertelor și a demonstrațiilor culturale, deschiderea magazinelor sociale).

Totodată, experții Promo-LEX au vorbit despre elementele și întrebările de bază ce urmează a fi clarificate în cazul investigării infracțiunilor de finanțare ilicită a partidelor politice și a campaniilor electorale, coruperii alegătorilor dar și despre metodele și tactica de investigare a acestor infracțiuni (cercetarea la fața locului, audierea martorilor, audierea bănuitului/învinuitului, percheziții și ridicarea de obiecte, cercetarea documentelor și înscrisurilor, expertize).

Informațiile statistice referitoare la coruperea alegătorilor arată că, în Republica Moldova, pe parcursul anilor 2014-2016 au fost intentate doar 12 cauze penale (4 cauze în anul 2014, 7 cauze în anul 2015 și 1 cauză în anul 2016), dintre care, în 6 cauze urmărirea penală continuă, într-o cauză urmărirea penală a fost suspendată, iar în 2 cauze urmărirea penală a fost încetată.

În baza cauzelor penale legate de coruperea alegătorilor, din 2014 până în 2016, a fost pronunțată doar o sentință, prin care 5 persoane au fost condamnate la pedeapsa sub formă de amendă în mărime de 500 unități convenționale, adică câte 10 000 lei pentru fiecare. Pe rolul instanțelor de judecată se mai află o cauză penală în privința unei persoane. Cauze penale pornite pe art.181/2 din Codul Penal (Finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale) nu au fost înregistrate în perioada anilor 2014-2016.

Seminarul ”Calificarea și investigarea infracțiunilor cu specific electoral și de finanțare politică” a avut loc în cadrul Proiectului Promo-LEX ”Monitorizarea civică a finanțelor politice și suport pentru aplicarea uniformă a cadrului juridic relevant în Moldova” și a Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” finanțate de Ambasada Marii Britanii la Chișinău și respectiv de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...