Istoricii încep să se pregătească, cercetătorii au intrat într-o stare de febrilitate, iar adepţii teoriei conspiraţiei sunt cuprinşi de nerăbdare: în octombrie 2017, cea mai mare parte a conţinutului arhivei în care a fost documentată ancheta lansată după asasinarea preşedintelui american John Kennedy urmează să fie dată publicităţii.

În total, la peste 40000 de documente redactate în cadrul acelei anchete au avut acces doar şapte arhivari, ale căror nume au fost ţinute în secret. Aceştia lucrează de mulţi ani, luându-şi numeroase măsuri de precauţie din motive de securitate, la această „mină” de informaţii, care ar putea să facă lumină asupra unuia dintre cele mai mari mistere ale istoriei americane contemporane.

Site-ul Politico, pe care au apărut în premieră aceste informaţii, afirmă că deşi termenul de octombrie 2017 a fost fixat oficial pentru a autoriza accesul publicului larg la acele arhive, în orice moment s-ar putea întâmpla ca viitorul preşedinte în funcţie să îşi exercite dreptul de veto, în urma unei cereri formulate de CIA, FBI sau o altă agenţie guvernamentală.

Printre cele 40000 de documente ce ar putea fi date publicităţii, 1100 provin de la CIA. Arhiva ar putea duce la o serie de dezvăluiri care ar putea să confirme ipoteza potrivit căreia, în plin Război Rece, sovieticii au dorit să îl ucidă pe omul care i-a ţinut piept lui Hruşciov în scandalul rachetelor din Cuba.