Pagubele în agricultură: Care zone au fost mai afectate de înghețuri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zona Centru-Sud va fi cea mai afectată în urma ninsorilor abundente, constată Comisia de monitorizare și documentare, care examinează și evaluează în măsura posibilităților, gradul de afectare al culturilor agricole, în baza informațiilor prezentate de către direcțiile raionale Agricultură și Alimentație.

Membrii Comisiei au constatat că la momentul actual în agricultură nu sunt pagube majore. În Centru-Nord nu s-au înregistrat temperaturi mai mici de 0 – +1 grade Celsius, astfel culturile din zona respectivă nu vor fi afectate major.

Zona Centru-Sud se confruntă cu o situație mai rea. Aici, în denivelări de terenuri agricole, s-au înregistrat temperaturi de până la -3 grade Celsius (Cahul, UTA Găgăuzia).

Precipitații atmosferice sub formă de ninsoare s-au înregistrat în zona de Centru și Sud. În zona centrală au căzut mai multe precipitații, formând un strat de zăpadă de la 60-80 cm, în unele locuri chiar și 1 m, în timp ce în zona de Sud stratul de zăpadă a atins 50-60 cm grosime.

În acest condiții, ar putea suferi plantațiile pomicole tinere, mai ales culturile de alun, a căror suprafață foliară este dezvoltată până la 40%. De asemenea, s-ar putea înregistra daune la plantațiile de cireș, vișin și cais. În unele zone din văi, plantațiile de nuc au înghețat.

Din cauza zăpezii masive în câteva localități s-au identificat distrugeri de sere, construite necorespunzător. În cazul în care pe teritoriul Republicii Moldova se vor înregistra temperaturi mai mici de -4 – -5 grade C, atunci pagubele vor crește, mai spun reprezentanții Comisiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...