Ioniță: Kroll știe unde sunt 85% din banii din miliardul de dolari furat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kroll a publicat o notă informativă prin din care se deduce că în Republica Moldova a existat un mecanism bine pus la punct de spălare a banilor furați din bănci prin care zeci de companii erau antrenate. Acest lucru arată cât de vulnerabilă este țara și cât de slabe sunt instituțiile statului. Este opinia exprimată în cadrul emisiuniii „15 minute de realism economic” de către Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

„Din nota informativă distingem că 75 de companii au fost implicate în delapidarea a 600 milioane USD, dar în jaful bancar au fost implicate cel puțin șase grupări. Compania Kroll s-a concentrat pe cele 75 de companii din grupul Șor, deoarece este cel mai mare și a delapidat cea mai mare sumă”, spune expertul.

Toți cei care au fost implicați în jaful bancar cunoșteau că puteau să spele acești bani prin diferite scheme ca ei până la urmă să apară ca bani curați, spune Ioniță. Potrivit concluziilor Kroll, banii furați s-au întors în Moldova sub formă de investiții. Cu ei au fost procurate active și acțiuni în bănci. Kroll cunoaște ce active și cine le-a procurat. A existat posibilitatea de a injecta în sistemul nostru bancar bani dubioși, inclusiv proveniți din jaful bancar.

„Odată injectați acești bani deja erau bani curați. Au existat acțiuni concertate a câteva bănci comerciale, care au participa la jafului bancar și nimeni nu a văzut și contracarat acest lucru. În prezent în Republica Moldova sunt proprietăți de milioane cumpărate din banii furați de la cele trei bănci devalizate”, a explicat Ioniță.

Informațiile din nota informativă a companiei Kroll arată cât de slabe sunt instituțiile din Republica Moldova fără a avea posibilitatea de a identifica împrumuturile neperformante de la bănci. Ba mai mult, nici în prezent nu există un mecanism de depistare a creditelor dubioase.

„Din ele 600 milioane USD furați compania Kroll știe unde sunt 85% din ei, lucru care ne facem să credem că banii vor fi recuperați. Cea mai are parte a banilor sunt peste hotarele țării”, a conchis expertul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...