Cum să ne alimentăm corect în perioada sărbătorilor de Paști: Recomandările specialiștilor din Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai sunt câteva zile până la sărbătorile de Paști, însă după o perioadă de abstinență este foarte important să ne alimentăm corect și sănătos, avertizează specialiștii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

Aceștia atenţionează asupra consecinţelor neplăcute în urma consumului exagerat de alimente cu un conţinut bogat în grăsimi, inclusiv a alcoolului în cantităţi mari. Există riscul de a dezvolta afecţiuni precum indigestia, pancreatitele, gastroenteritele, hipertensiunea ş.a., din cauza că organismul uman va fi brusc suprasolicitat de toxine şi de aportul mare de grăsimi şi proteine, mai spun specialiștii CSP Chișinău.

Pentru a nu afecta critic sănătatea noastră şi a evita indigestia provocată de mesele copioase în perioada sărbătorilor pascale, specialiștii recomandă substituirea produselor de origine animală – carnea de porcină, miel, prăjelile şi maioneza – cu produse preparate la grătar – peştele, carnea de pui, lactatele, ouăle fierte, garniturile cu sosuri vegetale. De asemenea, pentru micşorarea efectului grăsimilor, trebuie de consumat legume la orice masă – ridiche, castraveţi, roşii, ceapă verde, salată verde.

Totodată, este importantă evitarea exceselor de bucate culinare, respectarea regimului de alimentaţie cu intervalul între mese de cel puţin trei ore. Pentru o alimentaţie echilibrată, se recomandă varierea meselor cu produse bogate în grăsimi şi greu digerabile, cu alimente uşoare, cum sunt cerealele, fructele, legumele şi produsele lactate.

Un remediu simplu pentru a evita indigestia în urma consumului de ouă roşii este utilizarea ceaiului cu adăugarea a câte o lingură de oţet de mere şi miere de salcâm, inclusiv a ceaiurilor din ierburi și administrarea medicamentelor imediat după consumul alimentelor în cazuri de apariţie a stărilor de „balonare”.

Totodată, pentru o digerare mai uşoară, se recomandă organizarea plimbărilor la aer liber, în parcuri, pădure pentru evita pasivitatea.

În cazuri de apariţie a indigestiei cu simptome de greaţă, dureri în abdomen, diaree sau constipaţii, specialiștii CSP recomandă consumul de lichide, cum ar fi supele de legume şi ceaiurile din plante şi ierburi, dar și infuzia preparată din seminţe de in.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...