Andrei Năstase: Votul uninominal este o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Votul uninominal sau mixt reprezintă un atentat direct în adresa democrației reprezentative din țara noastră și o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat, creând toate premisele pentru oficializarea unei dictaturi oligarhice feroce. Asta a spus președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul conferinței internaționale organizate de KAS, FES, IDIS Viitorul și ADEPT.

Andrei Năstase spune că nu are încredere în așa-numele dezbateri publice privind modificarea codului electoral despre care vorbește Partidul Democrat, așa că a refuzat să participe la ele.

„Aceste așa-zise “dezbateri” au fost inițiate de actualul guvern, sprijinit de o majoritate parlamentară creată prin șantaj și corupție de către Partidului Democrat, partid care a obținut la ultimele alegeri parlamentare 15 procente și 19 deputați, dar care astăzi deține prin mijloace ilegale și imorale majoritatea în Parlamentul de la Chișinău”, a spus Năstase.

Liderul PPDA spune că introducerea unui sistem electoral uninominal va crea premise de acaparare a întregii puteri în stat de către Partidul Democrat.

„Trebuie s-o spunem deschis: introducerea unui sistem electoral majoritar pe circumscripții uninominale sau a unui sistem electoral mixt nu urmărește altceva decât crearea premiselor pentru ca un singur partid, PDM, condus de oligarhul cu un antirating ce depășește 90 %, pasibil de grele pedepse penale pentru furtul secolului și spălătoria de zeci de miliarde ale mafiei rusești, să rămână la putere prin fraudă, corupere, manipulare și după alegerile din 2018. Și asta fără să îi pese de riscurile catastrofale pe care le comportă acest sistem pentru țară”.

Andrei Năstase consideră că cetățenii moldoveni sunt manipulați prin faptul că „li se induce iluzia unei relații de subordonare a alesului față de alegător”. Acest mecanism nu va funcționa în Republica Moldova, le fel cum funcționează în țări precum Marea Britanie, de exemplu. Se mai creează impresia la nivel național și internațional că Plahotnuc este cel care va salva Moldova de pro-rusul Dodon, declară Năstase.

„Eroare, minciună și manipulare ordinară. Nu Plahotniuc ține Moldova orientată spre Vest; el este cel care a compromis grav și pe termen lung acest vector. Plahotniuc este cel care a facilitat câștigarea alegerilor prezidențiale de către Dodon”.

În acest context, președintele PPDA a venit cu un apel către cetățeni să nu se lase manipulați de campaniile inițiate de Partidul Democrat. Mai ales că multe dintre „promisiunile” făcute odată cu schimbarea sistemului electoral, pur și simplu nu pot fi îndeplinite.

„Inițiativa de a introduce un sistem de „rechemare” a alesului poporului este neconstituțională și vine în contradicție cu Articolul 68 (alin.2) din Constituție care stabilește că orice mandat imperativ este nul. Această inițiativă comportă în esență revenirea la practica sovietică a mandatului imperativ, în care alesul poporului devine un instrument în mâinile celor care dețin controlul asupra puterii politice, iar riscul revocării limitează independența mandatului de deputat”, a declarat Andrei Năstase.

Mai mult, odată cu implementarea sistemului electoral pe circumscripții uninominale, mai mult de jumătate din numărul de alegători riscă să nu fie reprezentați în viitorul Parlament, spune Năstase.

„Acest factor va afecta legitimitatea forului legislativ al țării noastre, fiind în contradicție gravă cu un principiu fundamental al democrației, cel al reprezentativității. În acest sens, în condițiile actuale ale țării (avem o diasporă numeroasă, Transnistria, Găgăuzia), doar sistemul electoral proporțional în vigoare poate asigura o reprezentare echitabilă a voinței politice a cetățenilor Republicii Moldova. În mod special, atenționăm asupra pericolului diminuării drastice a rolului diasporei în procesul electoral prin restrângerea drepturilor electorale a sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova aflați peste hotare, un lucru absolut inadmisibil”.

Totodată, un alt risc îl constituie destabilizarea sistemului politic prin slăbirea partidelor. Un exemplu în acest sens îl poate constitui Găgăuzia.

„Anume acolo, PD și-a testat sistemul electoral pe care l-a propus astăzi la nivel național. Anume acolo, fără a avea măcar un deputat din partidul său, Plahotniuc a controlat o majoritate confortabilă care a decis desfășurarea unui referendum neconstituțional de aderare a Găgăuziei la Uniunea Vamală”
, a spus președintele PPDA.

Totodată, o altă problemă a sistemului de vot uninominal este faptul că acesta nu prevede mecanisme de asigurare a drepturilor electorale ale alegătorilor din stânga Nistrului iar funcțiile deputaților se vor rezuma, în mare parte, la activitățile de accesare a mai multor fonduri pentru regiunile de unde provin.

Năstase s-a arătat îngrijorat și de presiunile instituțiilor de forță asupra partidelor de opoziție, numind acest fapt unul din riscurile sistemului uninominal de vot.

„Presiunile din partea instituțiilor de forță față de candidații partidelor de opoziție în cadrul circumscripțiilor uninominale în vederea descurajării participării lor la alegeri (a se vedea cazurile de persecuție politică a primarilor PLDM, Partidului Nostru și ai activiștilor Platformei DA)”
, a menționat Năstase.

Un alt argument important este experiența negativă a votului uninominal prin care au trecut țări ca România și Ucraina. Potrivit experților, s-a constatat că sistemul uninominal este profund viciat în țările post-comuniste, în care nu s-a finalizat procesul de construcție a instituțiilor statului de drept, a spus Anderi Năstase. S-a constatat că sistemul uninominal a contribuit la injectarea în campaniile electorale a unor resurse financiare colosale de proveniență dubioasă, a întărit rolul baronilor și oligarhilor locali, a stimulat succesul unor forțe populiste, a generat un traseism politic fără precedent în forurile legislative, a compromis și corupt clasa politică în proporții inacceptabile.

Președintele PPDA a solicitat retragerea imediată a proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral din Parlament și a cerut organizarea următoarelor alegeri parlamentare în baza sistemului actual proporțional pe liste de partid, cu aducerea în ordine a listei alegătorilor, depolitizarea reală a CEC, îmbunătățirea condițiilor de vot pentru diasporă, combaterea reală a coruperii alegătorilor, asigurarea accesului egal la mass-media pentru toți concurenții electorali.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...