Fiecare a șaptea persoană ocupată din Moldova vrea o remunerare mai mare: Câți moldoveni primesc salariul „în plic”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fiecare a șaptea persoană care lucrează și-ar dori o remunerare mai mare, iar 8,3% din numărul total al salariaților primesc salariul „în plic”, arată datele Biroului Național de Statistică.

Fiecare a șaptea persoană ocupată (13,9%) a declarat că ar fi dorit să schimbe situaţia în raport cu locul actual de muncă, pe motiv că nu este satisfăcută de nivelul remunerării.

Majoritatea din ele (86 la sută) doresc o remunerare mai mare pe oră. Cota parte a acestora în total ocupare a constituit 12,0%, fiind în ușoară descreștere față de anul precedent (13,1%). Restul sunt gata să lucreze ore adiţionale pentru un venit mai mare.

În sectorul informal în anul 2016 au lucrat 16,2% din totalul persoanelor ocupate în economie, iar 36,4% au avut un loc de muncă informal. Din numărul persoanelor ocupate informal salariații au alcătuit 14,0%.

Din totalul salariaților 8,1% aveau un loc de muncă informal. Salariu „în plic” primesc 8,3% din salariaţi: 6,7% primesc tot salariul „în plic”, iar 1,6% o parte. Cele mai mari ponderi ale salariaţilor care primesc salarii „în plic” se estimează pentru activităţile de agricultură, comerț și industrie, mai arată datele BNS.

Munca nedeclarată în rândul salariaţilor a constituit 7,1%, fără modificări semnificative față de nivelul anului precedent. Practica de angajare fără perfectarea contractelor individuale de muncă (în baza unor înţelegeri verbale) este mai frecventă printre salariaţii bărbaţi (8,2%) decât salariaţii femei (6,1%).

Cele mai mari ponderi ale salariaților care lucrează doar în baza unei înțelegeri verbale sunt estimate în agricultură și comerț.

Potrivit BNS, în anul 2016 populația economic activă (populația ocupată plus şomerii) a Republicii Moldova a constituit 1272,8 mii persoane, fără modificări esenţiale față de anul 2015.

Disparităţi importante pe sexe şi medii în cadrul persoanelor economic active nu s-au înregistrat: ponderea bărbaţilor (50,3%) a fost, practic, egală cu ponderea femeilor (49,7%), iar ponderea persoanelor economic active din mediul rural a fost mai mare faţă de cea din mediul urban: respectiv 53,2% și 46,8%.

În distribuția persoanelor ocupate pe activităţi economice rezultă că în sectorul agricol au activat 410,9 mii persoane (33,7% din totalul persoanelor ocupate).

În activităţile non-agricole au fost ocupate 808,6 mii persoane, fiind în descreștere cu 1,6% față de anul precedent. Ponderea persoanelor ocupate în industrie a constituit 12,1%, iar în construcţii 5,0%.

Faţă de nivelul anului trecut numărul persoanelor ocupate în industrie a rămas practic neschimbat (-0,1%), iar în construcții s-a micșorat cu 6,7%. În sectorul servicii au activat 49,2% din totalul persoanelor ocupate, ponderea acestora nu s-a modificat semnificativ față de 2015.

În repartizarea după forme de proprietate 75,8% din populația ocupată a activat în sectorul privat și 24,2% – în sectorul public, mai arată statisticile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...