Vicepreședintele PAS critică inițiativa Președinției privind examenele de BAC: „Dublă demonstrație de incompetență”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Inițiativa Președinției de modificare a modalității de susținere a examenelor de Bacalaureat reprezintă „o dublă demonstrație de incompetență (in)conștientă”. Aceasta este concluzia vicepreședintelui Partidului Acțiune și Solidaritate, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Fosta viceministră a Educației critică dur inițiativa și vine cu argumente concrete, ce combat declarațiile președintelui.

Igor Dodon spune că proiectul său de inițiativă legislativă privind modificarea modalității de susținere a bacalaureatului în Republica Moldova propune o noutate: ca „fiecare elev, fără excepție, să primească la încheiere a studiilor un certificat de finalizare a școlarizării, chiar dacă nu a dat examenele de bacalaureat”.

„Președintele Dodon nu știe că, astăzi, absolvenții de liceu care nu au reușit să susțină acest examen primesc acest certificat. Dumnealui, după toate, nu știe că acest lucru e prevăzut clar în Codul educației”, menționează Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Președintele mai propune ca „liceenii care vor dori să dea BAC-ul, să depună o cerere în acest sens către administrația școlii. Până acum, erau nevoiți să scrie cerere doar cei care nu voiau să dea BAC. Acum propunem să fie invers – să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul.”.

„Președintele Dodon nu știe că, astăzi, în conformitate cu art. 3 al Metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, fiecare licean depune o cerere pentru susținerea examenului”, mai spune Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Fosta viceministră a Educației combate și ultima propunere a Președinției.

Igor Dodon susține că ar fi bine ca, „în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal, să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un liceean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil”.

„Președintele Dodon nu știe că, și astăzi, examenele de BAC se susțin la patru profiluri: Umanist, Real, Arte și Sport”, conchide vicepreședintele PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei.

Amintim că Președinția a lansat astăzi o inițiativă care prevede modificarea Codului Educației sub aspectul ce ține de susținerea examenelor de bacalaureat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...