Linkuri accesibilitate

Polițiștii cer în stradă să nu mai fie păcăliți


Poliția în acțiune la protestele antiguvernamentale de la București, 1 februarie 2017
Poliția în acțiune la protestele antiguvernamentale de la București, 1 februarie 2017

În jur de 1000 de polițiști au demonstrat astăzi la București, cerând salarii mărite. Veniți din diferite regiuni ale țării, polițiștii au pichetat sediul Ministerului de Interne, suflând în fluiere și vuvuzele și scandând cea mai populară lozincă a recentelor mari proteste antiguvernamentale, „Hoții”. Liderii polițiștilor protestatari au spus printre altele că apărătorii ordinii și legii ar fi discriminați pe plan salarial față de alți angajați bugetari.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:06 0:00
Link direct

Un polițist îmbrăcat în uniformă poartă în locul caschetei o bonetă albă și ține în mână o pancartă pe care scrie „M.A.I. bine asistent decât polițist/M.A.I. bine local decât sectorist”, parafrazând versurile unui cântec vechi din Piața Universității a anului 1990. Împreună cu alte peste o mie de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), acest polițist cere măriri de salarii, iar creșterea să fie la fel ca pentru lucrătorii din sănătate, unde lefurile s-au majorat deja cu 50%. Pe un alt carton, un polițist a scris cu pixul „Siguranța națională nu este nici cât minimul garantat pe țară”. Pe alte pancarte se putea citi „Polițist, caut slujbă de șofer la Ambulanță”; „La bani mereu ne-ați amânat, dar astăzi noi ne-am săturat”; „Polițist, nu cerșetor”

La protestul de astăzi au venit reprezentanți ai mai multor sindicate ale polițiștilor pentru a convinge conducerea ministerului să-i sprijine în rezolvarea nemulțumirilor pe care le au: să fie consultați în privința Legii salarizării unice și mai ales să se facă anumite corecții la

Hotărârea de Guvern numărul 1 din 2017, cea care stabilește salariul minim pentru bugetari la 1450 de lei sau 320 de euro. Polițiștii susțin că sunt discriminați, față de celelalte categorii bugetare fiindcă în salariul lor minim au fost introduse și sporurile, care în mod normal trebuie plătite separat, peste salariul calculat funcție de minimul hotărât de guvern. Sindicaliștii spun că doar sporurile de noapte și de weekend le sunt date corect.

In acest moment, declară Cosmin Andrei, preşedintele Sindicatului Polițistilor Europeni „Europol”, „sunt aproximativ 40.000 de poliţişti plătiţi cu salariul minim de 1.450 de lei în care sunt introduse sporuri sub formă de sume compensatorii”.

Polițiștii au strigat în fața Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Muncii „Hoții! Hoții!” și după discuțiile avute cu oficialii de la Interne au plecat nervoși, în marș spre guvern. Ministra Carmen Dan le-a propus ca, de la 1 aprilie, polițiștii să primească un bonus la salariu între 100 și 300 de lei, dar liderii sindicali au refuzat.

Șeful Sindicatului National al Agenţilor de Politie, Adrian Diugu, a declarat ca agenţii de politie solicită în primul rând plata sporurilor în raport cu salariul de 1.450 de lei, și nu cu cel din 2009. Această solicitare este vitală, fiindcă în funcție de salariul minim se calculează toate celelalte venituri.

O altă revendicare vizează eliminarea diferențelor mari de salarizare dintre agenți si ofițeri, problemă ce poate fi corectată prin adoptarea noii Legi a salarizării unitare.

Carmen Dan, ministrul de Interne, apare pe mai multe pancarte ale protestatarilor de azi: „Carmen dă-mi un milion împrumut, până la salariul următor”, cere un polițist, folosind probabil valoarea veche a banilor, sau „Doamna Carmen, de 8 ani pentru politie nu-s bani” și „Nu post face meserie cu pistol de jucărie și din banii mei hârtie”.

XS
SM
MD
LG