Dosarul de învinuire a persoanelor din conducerea BNM a ajuns pe masa magistraţilor; Inculpaţii riscă până la 6 ani de închisoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procurorii au finalizat şi remis în judecată cauza penală de învinuire a patru persoane din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, trei dintre care au fost reţinute în vara anului trecut pe faptul neglijenţei în serviciu. Acestea ar fi permis, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu, spălarea unor sume imense de bani în valoare de circa 22 miliarde de dolari, printr-o bancă din Republica Moldova.

În instanţa de judecată au fost trimise persoane ce au deţinut funcţia de:
– Viceguvernator al Băncii Naţionala a Moldovei;
– director al Departamentului Reglementare şi Supraveghere Bancară din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei;
– şef al Direcţiei control bancar şi monitorizare a activităţilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului a Departamentului Reglementare şi supraveghere bancară din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei;
– şef-adjunct de Direcţie control bancar şi monitorizare a activităţilor de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului a Departamentul Reglementare şi supraveghere bancară din cadrul Băncii Naţionale a Moldovei.

Potrivit actului de învinuire întocmit de Procuratura Anticorupţie, în perioada anilor 2011-2014, fiind în subdiviziunea BNM şi fiind responsabili să ia măsuri pentru a preveni spălarea banilor, inculpaţii au admis sau nu au întreprins acţiuni privind instituţia bancara supusă controlului cu periodicitatea de un an, fapt ce a generat efectuarea unor tranzacţii suspecte de peste 22 de miliarde de dolari.

În rezultatul îndeplinirii neglijente şi lipsite de diligenţă a obligaţiunilor de serviciu de către inculpaţi nu au fost înaintate propuneri şi nu au fost aplicate sancţiuni ce se impuneau: sub formă de amendă, de schimbare a administratorului sau retragere a licenţei băncii comerciale, ceea ce a generat amplificarea încălcărilor admise pentru anul următor. De asemenea, în consecinţă a fost grav afectată imaginea Republicii Moldova, fiind influenţată buna activitate a instituţiilor financiar-bancare şi a sistemului bancar în întregime.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcţii publice până la 10 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...