Primăria capitalei, acuzată de netransparență și de delapidări în proiectul MOREEFF

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acuzații grave la adresa municipalității. Mai mulți experți economici acuză Primăria Chișinău de delapidări și netransparență în proiectul MOREEFF de eficiență energetică.

Acest proiect prevedea un buget de 5 milioane de dolari americani pentru a schimba ușile și ferestrele la mai multe blocuri. Astfel comisia de selectare a agenților economici, care au executat lucrările, a fost creată cu un an până la aprobarea proiectului de către Consiliul Municipal Chişinău. CMC a aprobat garantarea creditelor obținute de ÎMGFL-uri, în sumă de circa 630.000 de dolari americani. Potrivit informației de la Direcția Locativ-Comunală, au fost efectuate lucrări la 206 blocuri locative.

Potrivit analistului economic Sergiu Tofilat, în rezultatul inspecției în teren s-a depistat mai multe nereguli. La cel puțin 20 blocuri n-au fost instalate uși și ferestre. Mai mult, Direcția Locativ-Comunală a raportat că au fost instalate uşi şi ferestre la două blocuri (str-la Studenților 17/3, 17/4), care nici nu au fost construite, declară expertul pentru independent.md.

Într-o adresare către primarul capitalei Dorin Chirtoacă, analistul Sergiu Tofilat scrie că au fost depistate și alte nereguli. „A fost încălcat pct. 3 din Hotărârea de Guvern 191/2002: ÎMGFL-urile nu au constituit Asociaţii de Coproprietari în Condominiu în blocurile care au beneficiat de lucrări şi nu au încheiat contracte cu aceste Asociați. De asemenea, a fost ignorat criteriul de sustenabilitate economică: beneficiarii (Asociaţiile de locatari) nu au contribuit în nici un mod la achitarea lucrărilor, acestea fiind achitate integral din bugetul municipal (Primăria rambursează creditele, a se vedea pct. 1.4 din anexa 11 la proiectul bugetului municipal pentru anul 2017)”, se arată în adresare.

Tofilat spune că beneficiarii acestor economii ar trebui să ramburseze creditul. „La noi iese că lucrările s-au făcut contractele între ÎMGFL-uri și beneficiari nu s-au semnat, iar primăria acum plătește aceste credite”, a afirmat expertul.

În acest context, Sergiu Tofilat crede că există riscul ca abaterile comise în cadrul proiectului MOREEFF de eficienţă energetică să se repete şi la implementarea proiectului de reabilitare termică a clădirilor, finanţat de BERD/BEI.

Amintim că Proiectul privind izolarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău a fost aprobat astăzi de consilierii din CMC cu 27 de voturi. Proiectul a fost votat după mai multe discuții aprinse între consilieri și primarul capitalei, Dorin Chirtoacă. Pentru acest proiect, Primăria Chişinău a împrumutat 20 de milioane de euro de la BERD, Banca Europeană de Investiții, iar 5 milioane de euro sunt parte a unui grant din partea UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...