Schema prin care un lac de la Taraclia a ajuns în proprietate privată, descrisă într-o anchetă a CIJM, sub lupa procurorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura raionului Taraclia a pornit un dosar penal pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către funcționarii Oficiului cadastral teritorial Taraclia, după ce lacul din oraș, bun public, a ajuns în proprietate privată printr-o schemă dubioasă. Cazul a fost scos la iveală acum un an, de autorii unei investigații realizate în cadrul unui proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova.

Ancheta jurnalistică dezvăluia că orașul risca să rămână fără iazul care îl protejează de inundații, după ce bunul public a ajuns în posesia lui Serghei Chiose, preşedintele cooperativei „Rodina Nova”, printr-o decizie a Judecătoriei Economice, emisă în anul 2011. În timp ce Primăria orașului încearcă să-și recupereze bunul pierdut, iar procurorii tot încearcă, de cinci ani, să descopere cum a ajuns iazul pe mâini străine, Chiose a scos lacul la vânzare. Reporterii au deconspirat întreaga schemă, după ce s-au dat drept cumpărători și au filmat totul cu o cameră ascunsă, scrie anticorupție.md.

Cauza penală pe marginea cazului a fost pornită pe 17 februarie 2017. Potrivit procurorilor, înregistrarea iazului în proprietatea cooperativei „Rodina Nova” s-a soldat cu urmări grave pentru interesul public. Mai mult, o decizie a Curții de Apel Economice din anul 2011 a stabilit că aspirațiile cooperativei sunt nefondate, demersul privind intrarea în proprietate fiind respins. Respectiv, dreptul consiliului local Taraclia asupra bunului urma să fie restabilit, fapt care nu s-a întâmplat. Într-un document semnat de procurorul Sergiu Lefter, oamenii legii solicită administrațiie publice locale și reprezentanților Cancelariei de Stat să ia măsuri pentru a rezolva problema.

Imediat după publicarea investigației, asupra jurnaliștilor au început presiunile. Inspectoratul de Poliţie al raionului Taraclia a dispus interogarea lor şi confiscarea tuturor materialelor în baza cărora a fost realizată investigația. Dispoziţia a fost emisă de Poliţie după ce proprietarul lacului din Taraclia, Serghei Chiose, a depus o plângere în care pretinde că realizatorii anchetei jurnalistice l-ar fi provocat intenţionat la o discuţie despre viaţa lui personală şi membrii familiei sale.

Organizațiile de media au condamnat acțiunile abuzive față de jurnaliștii de investigație, solicitând demisia persoanelor care s-au dedat la acțiuni de persecutare și constrângere autoritară din partea instituțiilor statului. La fel, Centrul de Investigații Jurnalistice a calificat acțiunile polițiștilor drept ingerință în exercitarea libertății de exprimare, exercitarea de presiuni și constrângere a jurnaliștilor care și-au făcut meseria, realizând o anchetă de presă pe un subiect de interes public. CIJM a cerut Ministerului de Interne și Procuraturii Generale să vină cu o reacție. Drept urmare, Ministerul Afacerilor Interne a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru elucidarea circumstanțelor incidentului.

Ulterior, Procuratura din Taraclia a oprit ancheta ce viza o investigație a CIJM, constatând că filmarea cu o cameră ascunsă nu este o infracțiuneTotodată, Andrian Candu, președintele Legislativului de la Chișinău, a trimis o rezoluție în adresa Procuraturii Generale prin care a cerut procurorilor să vadă cum a fost înstrăinat iazul de la Taraclia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...