Chişinăul fără miros neplăcut: Ce lucrări a realizat Apă-Canal Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa 76 de mii metri cubi de nămol au fost transportaţi din tuburile geotextile de pe platformele special amenajate în depozitele Staţiei de epurare din Chişinău. Lucrările menţionate au fost executate în perioada 14 decembrie – 22 februarie curent. Acestea se efectuează de mai bine de 6 ani numai iarna pentru a evita mirosul neplăcut, informează „Apă-Canal Chișinău”.

La finele săptămânii trecute au fost efectuate lucrările de salubrizare a platformelor, precum şi a căilor de acces. În scurt timp, urmează desfăşurarea lucrărilor de dezinfectare a acestora.

În scopul minimalizării mirosului insalubru, emanat în timpul transportării, lucrările de evacuare a nămolului sunt efectuate de mai bine de 6 ani numai în perioada rece a anului. Pe perioada lucrărilor în oraș, periodic s-ar putea răspândi miros neplăcut. Fapt ce se datorează utilajului deja învechit.

Stația de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. În repetate rânduri, din sursele proprii, administraţia „Apă-Canal Chișinău” a investit în renovarea şi menţinerea utilajului existent, astfel asigurând o buna activitate. Pentru ca sistemul de epurare să funcţioneze eficient este nevoie construcţia unei noi staţii. Pentru asta, însă este nevoie de surse financiare considerabile.

Tehnologiile utilizate din 2009 şi până în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Deşi, fiind o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel, fiind redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

Reamintim, că în conformitate cu Programul de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI, „Apă-Canal Chişinău” preconizează reconstrucţia şi modernizarea Staţiei de epurare, cu construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului.

Cea mai mare parte de investiții sunt destinate primei faze de reabilitare a Stației de Epurare și a circa 15 km de rețele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcția instalațiilor noi de tratare a nămolului, cu obținerea biogazului utilizat pebtru producerea energiei electrice și termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...