Dodon îndeamnă cetăţenii să fie toleranţi faţă de transnistreni: Încetaţi divizarea în „băștinași” și „venetici”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În preajma zilei de 2 martie, atunci când sunt comemorați eroii căzuți în războiul de pe Nistru din 1992, președintele Igor Dodon lansează iniţiativa de constituire a unei platforme de dialog social în cadrul căreia să fie identificate soluţii reciproc acceptabile pentru soluționarea subiectului transnistrean şi îndeamnă cetăţenii să fie toleranţi faţă de localnicii din stânga Nistrului.

Astfel, acesta cheamă la dialog Guvernul Republicii Moldova, administrațiaTransnistriei şi societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanţii comunităţii ştiinţifice, ai comunităţilor etnice şi organizaţiilor religioase. Totodată, şeful statului îndeamnă cetăţenii să lase la o parte supărările şi să nu divizeze locuitorii ţării în „băștinași” și „venetici”

„O zi care ar fi putut deveni sărbătoare naţională pentru noi, s-a transformat într-o zi a tragediei noastre naţionale. Conflictul de pe Nistru a răpit vieţile a sute de oameni care ar fi trăit paşnic împreună, edificând un stat comun. În decursul celor 25 de ani care au urmat după aceste evenimente am fost nevoiţi să căutăm căi de restabilire a integrităţii teritoriale, economice şi politice a ţării noastre. Este o sarcină foarte greu de realizat în situaţia când generaţii întregi au crescut în condiţiile unei societăţi divizate”, se arată în mesajul şefului statului.

„Suntem obligați să tragem învățăminte din această tragedie. În primul rând, trebuie să încetăm a mai diviza locuitorii țării pe criterii naționale, precum și în ”băștinași” și ”venetici”. Nu trebuie să ne impunem reciproc valorile noastre, viziunile proprii asupra istoriei țării și a viitorului ei. Noi trebuie să acceptăm ca axiomă faptul, că noi am putea avea diferite origini etnice, diferite limbi materne, diferiți eroi și clasici literari, dar cu toate acestea noi cu toții constituim poporul polietnic unic al Republicii Moldova, avem o Patrie comună și indivizibilă, pe care noi cu toții o iubim și o apreciem în egală măsură”, se mai rată în mesajul lui Dodon.

În context, acesta prezentat iniţiativa de constituire a unei platforme de dialog social în cadrul căreia să fie identificate soluţii reciproc acceptabile pentru soluționarea subiectului transnistrean. Chemăm la dialog Guvernul Republicii Moldova, administrațiaTransnistriei şi societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului, reprezentanţii comunităţii ştiinţifice, ai comunităţilor etnice şi organizaţiilor religioase.

„Suntem conștienți de divergenţele, uneori chiar fundamentale, ce ne separă. Dar, credem în posibilitatea identificării unui model comun şi acceptat de toţi a reglementării diferendului transnistrean în interesele oamenilor de rînd de pe cele două maluri ale Nistrului, care alcătuiesc un singur popor al ţării noastre, Republica Moldova”, mai spune şeful statului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...