Marea Britanie: Tineri refugiați, „vânduți ca vitele de traficanți”, cer guvernului să nu abandoneze programul de primire a minorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tineri refugiați care au ajuns în Marea Britanie ca minori au adresat miercuri o scrisoare deschisă guvernului de la Londra, solicitându-i să ofere rute sigure și legale de imigrare în această țară, o reacție ce survine în urma anunțului cabinetului condus de Theersa May privind renunțarea la programul de preluare de migranți minori neînsoțiți din Europa, transmite Reuters.

În baza așa-numitului ‘amendament Dubs’ la Legea imigrației, aprobat de parlament anul trecut, Marea Britanie a acceptat să primească refugiați minori aflați în situații vulnerabile și care au sosit în Uniunea Europeană înaintea datei de 20 martie 2016. La începutul lunii februarie, guvernul condus de Theresa May a anunța că va abandona acest program, considerând că el încurajează traficul de persoane.

„Mulți dintre noi au fost vânduți ca niște vite între grupuri de traficanți în timpul călătoriilor noastre”, au scris tinerii refugiați, proveniți din țări ca Siria, Afganistan și Eritreea.

„Mulți dintre noi ne-am îmbarcat în bărci de cauciuc supraaglomerate pentru a ajunge aici. Mulți dintre noi știu pe cineva care a murit pe parcursul călătoriei”, mai spun semnatarii, tineri cu vârste între 16 și 22 de ani, și care se consideră ‘cei norocoși, cei care am ajuns aici teferi’.

Unul dintre refugiați, care a dorit să rămână anonim, a petrecut opt ore într-un congelator în timpul călătoriei, după cum relatat Crucea Roșie britanică, cea care a ajutat grupul de migranți.

Scrisoarea deschisă a fost publicată în aceeași zi în care experți din partea unor organizații de ajutor pentru refugiați urmează să fie audiați într-o comisie parlamentară, într-o ședință de urgență, cu privire la impactul planurilor guvernului.

Săptămâna trecută, mai mult de 200 de actori, muzicieni, scriitori, jurnaliști — printre care actrița Keira Knightley și membrii grupului Coldplay — au cerut guvernului să revină asupra unei decizii „rușinoase”. Aceasta a mai fost criticată, printre alții, de agenții de ajutor pentru refugiați, de parlamentari din opoziție și de arhiepiscopul de Canterbury.

Două petiții care cheamă guvernul să păstreze acest program au strâns peste 50.000 de semnături. Una dintre ele a fost inițiată de Lordul Alfred Dubs, sosit în Marea Britanie în copilărie ca refugiat, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar cealaltă, de voluntari care lucrează cu migranți în tabăra de la Calais.

Potrivit UNICEF, aproximativ 30.000 de minori neînsoțiți au sosit în Grecia și în Italia doar pe parcursul lui 2016.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...