Poroșenko: Rusia ar putea ataca Ucraina cu ajutorul militarilor din Transnistria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, consideră că Rusia este gata să folosească contingentul militar dislocat în regiunea separatistă Transnistria pentru a ataca Ucraina, chiar dacă autorităţile au elaborat legi în baza cărora au interzis trupelor ruse de menţinere a păcii să tranziteze teritoriul acesteia pentru a ajunge în Transnistria.

Vorbind la o reuniune a consiliului de administrație al forțelor armate ale Ucrainei, Poroşenko şi-a exprimat îngrijorarea că autorităţile de la Kremlin ar putea folosi contingentul militar dislocat în Transnistria pentru a ataca Ucraina.

„Contingentul militar rus din Transnistria poate fi utilizat de Rusia în orice moment pentru a ataca teritoriul nostru. Aceşti militari sunt un pericol real pentru graniţa Ucrainei”, a declarat Poroşenko, citat de Ria Novosti.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la trupele dislocate în peninsula Crimeea, anexată de Federaţia Rusă în martie 2014.

„Ameninţarea privind un război din partea Rusiei nu va dispărea curând”, a mai spus preşedintele ucrainean.

În context, acesta a anunţat că autoritățile de la Kiev au alocat în acest an pentru dezvoltarea armatei aproximativ 9 miliarde de grivne (aproximativ 333 milioane de dolari).

Oficial, Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria. Alţi 400 de militari ruşi fac parte din forţa de menţinere a păcii, alături de militari moldoveni şi transnistreni.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...