APP, despre acuzațiile de deposedare a Primăriei Chișinău de 500 de terenuri: „Municipalitatea încearcă să manipuleze opinia publică”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deposedarea Primăriei Chișinău de 500 de terenuri nu este un atac asupra patrimoniului capitalei, iar prin acest fapt, municipalitatea încearcă să manipuleze opinia publică. Declarațiile aparțin directorului Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci.

Potrivit acestuia, în 2013 Parlamentul a delegat atribuțiile de administrare a terenurilor proprietate publică a statului, aferente bunurilor imobile proprietate privată, inclusiv darea lor în arendă Agenției Proprietății Publice.

În urma solicitării APP, în 2014, Întreprinderea de Stat Cadastru a remis lista terenurilor proprietate publică a statului din Chișinău.

În legea cu privire domeniul privat al statului se spune că terenurile aferente întreprinderilor de stat, alte terenuri care aparțin statului conform Cadastrului sau terenurilor dobândite de stat, dacă nu fac parte din domeniul public, iar statul a dobândit dreptul de proprietate a terenurilor nominalizate din momentul înscrierii acestora în registrul bunurilor imobile.

Agenția Proprietăți Publice a constatat că fără acordul Guvernului, mai multe terenuri au fost reînregistrate ca proprietate a municipiului Chișinău și vândute de către autoritatea publică locală.

Tudor Copaci spune că acest lucru este decis exclusiv de Guvern.

Astfel, APP a decis să conteste acțiunile oficiilor cadastrale din Chișinău de radiere fără acordul Guvernului. Astfel, au fost înaintate opt cereri de chemare în judecată, cu privire la înstrăinarea a 30 de terenuri.

Amintim că într-un comunicat pe site-ul primărie capitalei, se arată că APP a inițiat exproprierea ilicită a circa 500 de terenuri din fondul funciar municipal, aferente obiectivelor private și, de asemenea, de mai multe terenuri, proprietate privată care au fost neetatizate anterior, prin decizii ale Consiliului municipal Chișinău.

Primăria municipiului Chișinău a expediat mai multe sesizări în acest sens factorilor de decizie ai autorităților publice centrale, inclusiv Prim-Ministrului și Parlamentului Republicii Moldova, Ministerului Economiei al Republicii Moldova, însă, deocamdată, au rămas fără răspuns.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...