Condițiile FMI pentru a acorda finanțare Republicii Moldova: Tarife mai mari și bănci mai sigure

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) va efectua o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 14 – 28 februarie 2017, asta după ce organizația a decis să semneze un contract de finanțare cu țara noastră, care s-a angajat să efectueze mai multe acțiuni.

Echipa Economică Germană în Moldova (GET Moldova), care consultă Guvernul în domeniul modelării proceselor necesare pentru reformele economice, a trecut în revistă precondițiile pe care a trebuit să și le asume guvernarea.

Pentru a primi bani de la FMI, Guvernul de la Chișinău a acceptat să îndeplinească o serie de condiții, aproape toate dintre ele fac referire la sectorul bancar, care a fost compromis odată cu furtul unui miliard de dolari.

O condiție cheie a FMI este ca autoritățile să reformeze sectorul bancar, astfel încât acesta să devină transparent și sigur pentru investitori. În plus, autoritățile ar trebui să majoreze tarifele la energie pentru consumatorii casnici, astfel încât să acopere datoriile instituțiilor de stat, scrie GET Moldova.

GET Moldova notează că Guvernul a acceptat ca toate băncile moldoveneşti să treacă prin acelaşi proces de identificare a proprietarilor reali, să auditeze portofoliul de credite şi să scoată la iveală practicile de creditare incorecte.

De asemenea, FMI a cerut ca două dintre cele mai mari bănci moldovenești, Moldova-Agroindbank și Moldindconbank, să fie puse sub supraveghere specială a Băncii Naționale a Moldovei.

Instituția anticipează că ajutorul oferit de FMI va rezolva multe probleme cu care se confruntă Republica Moldova, în primul rând va asigura independența sectorului bancar, care ar putea pune capăt seriei de fraude din ultimii ani.

La 7 noiembrie 2016, Consiliul de Directori Executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova, finanțat prin două instrumente de creditare – Mecanismul de finanţare extinsă (EFF) și Mecanismul extins de creditare (ECF), care are ca scop susținerea programului de reforme economice și financiare ale statului.

Astfel, Republica Moldova a obținut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane de dolari S.U.A. sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI). Banii vor fi debursaţi într-o perioadă de trei ani, după vizitele misiunilor de evaluare ale Fondului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...