Ministerul rus al Apărări a recunoscut că cei doi sunt cetăţeni ruşi, însă, foloseşte vechiul clişeu declarând că în momentul reţinerii lor, aceştia nu mai erau militari activi ai Forţelor Armate ruse. De cealaltă parte, autorităţile de la Kiev spun că de această dată nu va avea loc niciun schimb de prizonieri deoarece Moscova nu-i recunoaşte pe cei doi drept soldaţi. Astfel, aceştia vor fi judecaţi pentru terorism. 

Cei doi militari ruşi capturaţi de forţele ucrainene în apropiere de oraşul Şceastie din regiunea Lugansk riscă ani grei de închisoare.

Soldaţii ucraineni spun că aceştia făceau parte dintr-un grup de asalt de 14 oameni care i-a atacat prin surprindere şi care intenţiona să preia controlul asupra staţiei termoelectrice din oraş. În urma confruntării armate a fost ucis un militar ucrainean, iar doi au fost răniţi. După ce soldaţii ucraineni au deschis şi ei focul, cei doi militari ruşi au fost răniţi.

În mod cinic, camarazii acestora au deschis focul în direcţia răniţilor pentru a-i ucide şi pentru a nu fi capturaţi de forţele operaţiunii antiteroriste. Acum cei doi militari ruşi, membri ai forţelor speciale, se află la Kiev, unde urmează să fie judecaţi pentru terorism.

Moscova acuză autorităţile ucrainene că mărturiile celor doi au fost obţinute sub tortură, însă, soldaţii ucraineni spun că de fapt i-au salvat pe răniţi de la moarte sigură şi chiar i-au târât în spate câţiva kilometri până au fost îmbarcaţi într-o maşină şi transportaţi la spital.

Militarii ucraineni au prezentat şi arma cu lunetă a unuia dintre cei doi soldaţi ruşi care face parte doar din dotarea forţelor speciale ruse. Gloanţele acesteia sunt capabile să străpungă vestele antiglonţ de mare rezistenţă.

Totodată, presa ucraineană scrie că în oraşul Toliatti din Rusia, de unde sunt originari cei doi, a avut loc un protest spontan în care oamenii au cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina, însă acţiunea a fost zădărnicită rapid de autorităţi.