Situaţia epidemiologică prin boli diareice acute (BDA), inclusiv prin izbucniri de toxiinfecţii alimentare, rămâne a fi nefavorabilă. Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică (CNSP), în primele patru luni ale anului au fost înregistrate peste 5000 de cazuri de BDA.
Izbucnirile de toxiinfecţii alimentare au fost asociate cu consumul produselor alimentare preparate, păstrate şi comercializate în condiţii nesigure în instituţiile de alimentaţie publică şi la domiciliu, agenţi cauzali fiind salmonelele şi St.aureus. Astfel, de la începutul anului au fost afectate 38 de persoane.
De menţionat că numărul izbucnirilor de toxiinfecţii alimentare în ultimii patru ani este în continuă creştere. Dacă în 2011 au fost înregistrate 28 de izbucniri cu 329 de bolnavi, în 2014 s-a ajuns până la 45 de izbucniri cu 940 de bolnavi, inclusiv un deces.
Rolul principal în dezvoltarea procesului epidemic de BDA revine căii alimentare de transmitere. Situaţia se complică datorită contaminării biologice înalte în ţară a produselor alimentare, bazinelor acvatice deschise, neajunsurilor în respectarea igienei la locurile de învăţământ, odihnă, lucru şi domiciliu.
Toxiinfecţiile alimentare prezintă un real pericol pentru sănătatea noastră în perioada caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai ridicate de 25-30 de grade Celsius. Anume în această perioadă este favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi a celor uşor alterabile de origine animală.
De obicei aceste produse se comercializează în străzi, pieţe improvizate şi alte locuri neautorizate. Comerţul stradal neautorizat cu produse alimentare uşor alterabile prezentă o problemă cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei.
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătăţii Publice recomandă populaţiei transporte şi să păstreze alimentele la temperaturi adecvate, să respecte regulile de igienă a mâinilor, să menţină în curăţenie suprafeţele şi vesela, să protejeze de insecte, rozătoare şi animale spaţiile de depozitare şi preparare a alimentelor etc.