Lira se depreciază după decizia Curţii Supreme privind Brexitul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lira sterlină s-a depreciat marţi faţă de dolar şi euro, iar indicele principal FTSE-100 al Bursei de la Londra a crescut cu 0,4%, la 7.172,64 puncte, transmite Reuters.

Deprecierea a intervenit după ce Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că Guvernul trebuie să ceară acordul Parlamentului în cazul invocării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona în cazul ieşirii din Uniunea Europeană.

Iniţial, lira sterlină s-a apreciat marţi, depăşind 1,25 dolari, pieţele sperând că ţara se îndreaptă spre un Brexit „mai uşor” şi îşi va păstra accesul la piaţa unică europeană. Dar apoi lira s-a depreciat deoarece Curtea Supremă a decis că guvernele Scoţiei şi Irlandei de Nord nu trebuie să îşi dea consimţământul în cazul demarării Brexitului.

Moneda Marii Britanii s-a depreciat marţi la prânz cu 0,6%, la 1,2458 dolari, şi cu 0,3% faţă de euro, la 86,10 penny pentru un euro.

Indicele FTSE 100, dominat de companiile globale, a crescut anul trecut cu 14,4%, depăşind cu mult majoritatea indicilor europeni. Declinul semnificativ al lirei sterline a ajutat companiile orientate spre export incluse în FTSE-100 deoarece o mare parte din veniturile lor sunt generate în dolari, apreciază analiştii.

„Decizia anunţată marţi de Curtea Supremă este o palmă pe faţa Guvernului britanic. Totuşi, Parlamentul îşi va da probabil consimţământul, iar Marea Britanie ar putea invoca anul acesta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care guvernează modalitatea de ieşire a unei ţări membre din UE. Dat fiind că investitorii sunt îngrijoraţi, mai multă incertitudine este exclusă”, a afirmat Jawaid Afsar, trader la Securequity.

Săptămâna trecută, premierul Theresa May a minimalizat recenta depreciere a lirei sterline, declarând că de la votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană economia înregistrează o creştere solidă.

Votul din 23 iunie, când alegătorii britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană, a declanşat turbulenţe pe pieţele financiare globale, iar lira sterlină s-a depreciat semnificativ, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani în raport cu dolarul. Moneda britanică a înregistrat săptămâna trecută cea mai semnificativă apreciere din octombrie 2008, după ce Theresa May a prezentat într-un discurs cele 12 priorităţi avute în vedere în contextul părăsirii forului comunitar de către ţara sa, declarând că Brexit-ul va semnifica ieşirea Marii Britanii de pe piaţa unică europeană, punând astfel capăt speculaţiilor conform cărora Londra va încerca să obţină un aşa-numit ‘soft Brexit’.

„În ultimele şase luni am văzut diferite mişcări ale lirei sterline. Dar am văzut de asemenea şi date care arată soliditatea economiei britanice”, le-a declarat May jurnaliştilor, când a fost întrebată dacă se teme că moneda britanică ar putea atinge acelaşi nivel cu dolarul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...