Potrivit declaraţiei sale de avere, publicată pe site-ul Parlamentului de către deputatul PD Vladimir Plahotniuc, în 2014 averea oligarhului a ajuns să însumeze peste 50 de milioane de lei.

Se pare că anul trecut a fost unul benefic pentru businessul lui Plahotniuc, întrucât acesta a încasat doar de la Prime Management, compania ce retransmite postul de stat rusesc Pervîi Kanal, un venit de circa 34 de milioane de lei, de două ori mai mult decât în 2013.

Asemenea afaceri sunt dur criticate de către experţii media care afirmă că audiovizualul autohton este sufocat de produs rusesc ce are conţinut manipulator.

„Piaţa audiovizuală este total aservită acestor posturi de televiziune care nu investesc în produsul propriu. Această retransmisiune a canalelor ruseşti trebuie să fie încheiată. Tot ce fac aceste canale şi în special cele gestionate de prim-vicepreşedintele PD sunt total în afara legii. Pe de o parte, conţinutul care încalcă demnitatea noastră, pe de altă parte, este o afacere care pune în totală inechitabilitate celelalte posturi de televiziune, de exemplu Jurnal TV, care investeşte în produsul propriu. Patronul acestor televiziuni vrea în Europa doar de formă, ca să ne aburească”, afirmă expertul media Angela Aramă.

„Televiziunea domnului Plahotniuc efectuează o spălare de creier aşa cum este gândit la Kremlin. Mi se pare imoral să obţii venituri foarte mari dintr-o televiziune care face propagandă rusească în Republica Moldova, în situaţia în care avem un război în coaste, unde aceleaşi televiziuni ruseşti duc un război informaţional de proporţii. Ar trebui organele de drept să cerceteze, inclusiv CNI, să vadă dacă nu există un conflict de interese sau dacă nu există interese în aceste afaceri ale politicianului”, a adăugat directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

„Nicăieri în lume nu există aceste retransmisii masive de posturi de televiziune din alte state, cu atât mai puţin din state agresoare cum este Federaţia Rusă. Guvernul de la Kiev a interzis 15 posturi de televiziune ruseşti pe teritoriul statului vecin, iar în Republica Moldova puterea politică este capturată de aceşti oligarhi care folosesc în scopuri personale aceste posturi de televiziune pentru a promova ideologia străină rusă, pentru a-şi promova propria imagine, mai ales în campania electorală. Sub aspectul audiovizualului din Republica Moldova nici nu putem vorbi de integrare europeană”, a menţionat jurnalistul Vasile Năstase.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile lansate de experţii media.

Afaceri in domeniul audiovizualului, cu dividende mai modeste ce-i drept, are şi deputatul PLDM, Chiril Lucinschi. Legislatorul controlează postul TV7, care retransmite canalul rusesc NTV. Deşi nu şi-a publicat deocamdată declaraţia pentru anul 2014, în 2013 această televiziune i-a adus un venit de peste un milion 700 de mii de lei.

Solicitat telefonic să ne spună ce încasări a avut anul trecut, Lucinschi a declarat că totalurile companiei se fac la sfârşitul lunii martie şi că deocamdată nu ne poate oferi vreo informaţie.

Amintim că în vara anului trecut CCA a suspendat retransmiterea canalului Rossia 24 pe teritoriul Republicii Moldova până pe 1 ianuarie 2015, pentru propagandă şi manipulare în cadrul evenimentelor din Ucraina.

Deşi au fost depistate aceleaşi ilegalităţi şi la Prime şi TV7, aceste posturi s-au ales doar cu avertizări şi amenzi, nesemnificative în comparaţie cu veniturile obţinute din aceste afaceri.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.