Linkuri accesibilitate

Liberalii propun un nou ministru al apărării


Dar liberalii nu sunt siguri dacă-l pot ocoli pe președintele Igor Dodon…

Partidul Liberal a propus ca ministrul mediului Valeriu Munteanu, să fie mutat în fruntea ministerului Apărării, în locul lui Anatol Șalaru, căruia i-au retras sprijinul și care a fost demis de președintele Igor Dodon, luna trecută. Liberalii n-au propus pe nimeni pentru funcția actuala a lui Munteanu, speculându-se că aceasta poate să dispară la așteptata restructurare a cabinetului de miniștri. Propunându-l la apărare, liderul liberal Mihai Ghimpu a mai anunțat că cere Curții Constituționale o interpretare a legii, pentru a se asigura că numirea nu poate fi blocată de președintele Dodon.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:31 0:00
Link direct

Partidul Liberal a cerut Curţii Constituţionale să explice care este rolul președintelui în numirea guvernului şi a miniştrilor sau revocarea lor. Norma constituțională care ar urma să fie tălmăcită de Înalta Curte prevede că şeful statului numeşte guvernul în baza votului acordat de parlament, iar la propunerea premierului preşedintele numeşte sau revocă miniştri in parte. Constituţia nu prevede însă dacă preşedintele are drept de veto, adică dacă poate respinge aceste numiri şi în ce condiţii, astfel şi-a motivat demersul liderului liberalilor, Mihai Ghimpu:

„Am solicitat Curţii Constituţionale să interpreteze art. 78 şi să spună clar când şi cum poate preşedintele respinge candidatura, de câte ori şi dacă în general are dreptul de veto. Actualul preşedinte deja a început să facă declaraţii că nu va accepta, nu va numi, că decide dumnealui. Părerea noastră e că preşedintele nu decide. Este doar o normă constituţională prin care ca unui arbitru i se oferă dreptul de a numi în funcţie fie guvernul, fie membrii guvernului fără drept de veto sau fără de a condiţiona numirea unui ministru sau eliberarea lui.”

Mihai Ghimpu a sugerat că unul din motivele demersului este lipsa de certitudine că şeful statului îl va accepta pe candidatul liberalilor la funcția de ministru al apărării, şi anume pe Valeriu Munteanu, actualul ministru al mediului:

„Noi luptăm ca domnul Munteanu să ajungă la ministerul apărării. Nu o să accepte, înseamnă că o să-şi ia rămas bun de la funcţia pe care o deţine.”

Valeriu Munteanu, în redacția Europei Libere
Valeriu Munteanu, în redacția Europei Libere

Preşedintele Igor Dodon sugera anterior că va respinge candidatura lui Valeriu Munteanu dacă aceasta va fi propusă. „Nu obișnuiesc să schimb hârb pe oală spartă … Nu voi permite ca în locul lui Șalaru să vină cineva care nu are idee despre lucrurile care se întâmplă la Ministerul Apărării”, a declarat Igor Dodon într-o apariție la un post de televiziune, în urmă cu două săptămâni, după ce Mihai Ghimpu anunţase pentru prima dată că ar intenţiona să-l înlocuiască pe Anatol Şalaru cu Valeriu Munteanu.

Igor Dodon nu a comentat deocamdată sesizarea liberalilor, dar unul din consilierii şefului statului, Maxim Lebedinschi, este citat de presă cu declaraţia că un președinte ales de către popor nu ar fi obligat să fie subordonat unei majorități parlamentare sau unui actor politic.

Expertul în drept constituțional Victor Puşcaş crede că şeful statului ar trebui să aibă un cuvânt de spus la numirea sau revocarea membrilor cabinetului de miniștri.

„În opinia mea, președintele poate respinge propunerea primului ministru de revocare ca să vină cu o altă candidatură. Vom vedea cum va decide Curtea pentru că acesta este primul precedent. Dar aici este o întrebare mult mai adâncă. Ce înseamnă că s-a adresat Mihai Ghimpu ca să-l numească pe Munteanu. Cine e Mihai Ghimpu ca să propună să-l numească pe Munteanu. El susţine şi mai departe că aceasta este o partajare a funcţiilor de sus şi până jos în stat sau nu. Dacă susţine că e partajare atunci înseamnă că e stat capturat, înseamnă că statul şi instituţiile statale nu funcţionează.”

Opinii diametral opuse exprimă experți care notează că regimul parlamentar nu a fost anulat odată cu alegerea șefului de stat printr-o alta procedura.

O eventuală interpretare a Curţii Constituţionale favorabilă liberalilor, le-ar asigura, spun mai mulţi analişti, menţinerea în arcul guvernării după anunțata restructurare a cabinetului de miniştri care ar urma să se producă cât de curând. Dacă însă Înalta Curte va statua că șeful statului poate nesocoti propunerile lansate de coaliția majoritară, atunci, concluzionează mai mulți analiști, PL s-ar putea trezi în afara guvernării.

Previous Next

XS
SM
MD
LG