Ambasadorul SUA în Moldova ar putea rămâne în funcție, chiar dacă Trump a cerut demisia diplomaților numiți de Obama

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jack Kirby, a declarat, pe tema deciziei de a cere ambasadorilor numiţi de Barack Obama să îşi părăsească posturile, că această directivă afectează aproximativ 30% dintre diplomaţi, însă doar pe cei numiţi politic, nu şi pe diplomaţii de carieră, cum este cazul ambasadorului în Republica Moldova, James Pettit.

„Toate numirile politice ale Administraţiei Obama au primit instrucţiunea de a-şi depune demisia, iar data limită a fost 7 decembrie, iar demisiile trebuie să intre în vigoare pe 20 ianuarie. (…) Este o practică obişnuită. Când eşti numit politic de această administraţie sau de oricare alta, nu ai aşteptarea de a rămâne după inaugurarea noii administraţii. Aşa funcţionează lucrurile”, a spus Kirby, într-o declaraţie de presă susţinută la Washington.

El a precizat că măsura nu îi afectează însă pe ambasadorii de carieră, care sunt membri ai corpului diplomatic.

„În acest caz nu a existat o astfel de directivă, nicio aşteptare ca ei să îşi depună demisia la finalul mandatului (lui Obama – n.r.)”, a precizat el.

Jack Kirby a adăugat că aproximativ 70% dintre ambasadorii SUA sunt diplomaţi de carieră, iar restul de 30% sunt numiţi politic.

Presa americană a relatat că decizia privind părăsirea posturilor a aparţinut echipei de tranziţie a preşedintelui ales, Donald Trump.

Ce se va întâmpla cu Pettit?

Nu este încă foarte clar ce se va întâmpla cu ambasadorul în Republica Moldova, James Pettit, care și-a început mandatul în 2015. El a lucrat în ultimii ani în diplomație, dar este la prima experiență în calitate de ambasador.

Acesta în 1978 a absolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaționale și în limba rusă.

Între 1983 și 1986 a fost funcționar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziția de „general services officer” și „political officer”.

Între 1992 și 1994 a revenit la ambasada SUA din Moscova pe poziția de consul general adjunct.

Între 1995 și 1997 a fost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiații sovietici.

Între 2003 și 2007 a revenit la Moscova, în calitate de consul general al ambasadei SUA.

Între 2007 și 2009 a fost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev.

În 22 Mai 2014 a fost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către președintele american, preluându-și mandatul în ianuarie 2015.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...