„Nu vom crea o armată europeană pentru a o utiliza imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE", a spus Juncker, adăugând că o forţă comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raţionalizarea cheltuielilor militare şi favorizarea integrării militare dintre aceste ţări.

„O asemenea armată ne va ajuta să punem la punct o politică externă şi de securitate comună", a subliniat preşedintele Comisiei Europene, subliniind că nu se intenţionează diminuarea rolului NATO.

„Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luaţi în serios", a mai spus Juncker.

Această propunere riscă să nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrări europene, începând cu Marea Britanie, dar a găsit deja oarece sprijin din partea Germaniei. Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că este sigură că dacă nu copiii ei, atunci cel puţin nepoţii ei "vor cunoaşte Statele Unite ale Europei", cu propria lor armată.

Welt am Sonntag îl cita duminică şi pe şeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen, potrivit căruia ideea unei armate a UE este "o viziune europeană căreia i-a sosit vremea".

Potrivit aceleiaşi publicaţii germane, fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma să prezinte luni, la Bruxelles, un raport privind noua strategie de apărare europeană, făcând apel la o mai mare capacitate militară pentru intervenţii în afara frontierelor UE.