Numele său apare pe site-ul oficial al guvernului cecen, care indică faptul că Vladimir Putin a acordat în octombrie 2010 Medalia de Merit "sergentului Zaur Dadaev", fără a fi însă posibil să se verifice dacă este sau nu vorba de un simplu omonim, scrie AFP.

Precizăm că doi ceceni, Zaur Dadaev şi Anzor Gubacev, sunt oficiali acuzaţi de uciderea lui Boris Nemţov, iar ceilalţi trei sunt în continuare suspecţi, a precizat Anna Fadaeva, purtătoarea de cuvânt a acestui tribunal din centrul Moscovei. Anzor Gubacev a pledat nevinovat.

Totodată, presa rusă relatează că un bărbat suspectat că ar avea legătură cu asasinarea opozantului rus Boris Nemţov s-a sinucis la Groznîi, capitala republicii ruse Cecenia, aruncând o grenadă în timp ce poliţia încerca să îl aresteze.

Update 14:38 // Doi suspecţi reţinuţi în dosarul asasinării opozantului rus Boris Nemţov au fost puşi sub învinuire, informează Ria Novosti. Este vorba de Zaur Dadaev şi Anzor Gubaşev.

Zaur Dadaev este comandantul adjunct al unei unităţi a batalionului Sever din Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Cecene, iar Anzor Gubaşev lucra la o companie privată de securitate din Moscova, potrivit secretarului Consiliului de Securitate din republica rusă Inguşetia, Albert Barahoiev.

Măsurile de securitate au fost consolidate duminică la tribunalul Basmannîi din Moscova, acolo unde au fost aduşi suspecţii.  Zeci de dube de poliţie, autobuze şi camioane, precum şi agenţi de ordine au fost mobilizaţi în apropierea tribunalului. Deocamdată ceilalţi reţinuţi rămân cu statut de suspecţi, a precizat pentru RIA Novosti purtătoarea de cuvânt a tribunalului, Ana Fadaeva.



______
Încă doi suspecţi au fost arestaţi în cadrul anchetei referitoare la asasinatul liderului rus de opoziţie, Boris Nemţov. Informaţia a fost confirmată de secretarul Consiliului de Securitate din Republica Inguşetia, Albert Barakoev.

Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, Aleksandr Bortnikov, directorul serviciului de securitate rus, FSB, a anunţat că Zaur Dadaev şi Anzor Gubaşev au fost arestaţi în cazul Nemţov, amândoi fiind originari din zona Caucazului de Nord, din sudul Rusiei.

Ulterior, Barakoev, oficialul din Inguşetia, a explicat cine sunt toţi cei patru bărbaţi arestaţi. Zaur Dadaev este adjunctul unei unităţi din batalionul Sever al Ministerului de Interne al Ceceniei. Alături de el a fost arestat alt bărbat care se afla în aceeaşi maşină, în momentul reţinerii lui Dadaev.

Anzor Gubaşev a lucrat pentru o companie de securitate din Moscova şi a fost reţinut împreuna cu fratele său mai mic.

Avocatul familiei Nemţov, Vadim Prohorov, a declarat că nu a auzit niciodată de cei doi suspecţi a căror arestare a fost anunţată în cursul dimineţii de sâmbătă. El a subliniat că numele celor doi sunt comune în republicile din sudul Rusiei, aşa încât este greu să faci presupuneri legate de naţionalitatea lor.

Boris Nemţov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenţi critici ai regimului de la Kremlin, a fost împuşcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Duriţkaia. În direcţia lui au fost trase 6 gloanţe, iar 4 şi-au atins ţinta. Opozantul a murit pe loc.