Linkuri accesibilitate

Noul guvern pentru un nou naționalism. Și de ce o lege a amnistiei și grațierii „e de bun augur”


Liviu Dragnea, în spatele și în fața cortinei...
Liviu Dragnea, în spatele și în fața cortinei...

Liviu Dragnea și „politica penală umanistă”...

Noul premier, Sorin Grindeanu a avut astăzi în Parlament un discurs despre normalitate, ca și cum până acum România ar fi deraiat. A scos în evidență creșterile de salarii, de burse, de pensii și scăderile de taxe, preconizate de PSD, fără să aducă, în vreun fel vorba despre sursele de finanțare. „Într-o țară normală - a explicat Grindeanu - guvernul urmărește salarii mari pentru cetățeni, nu salarii mici în speranța că vor veni mai mulți investitori străini”. „Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români”, a adăugat noul prim-ministru, precizând că din acest motiv, în programul de guvernare al PSD a fost schimbată viziunea economică în ceea ce-i privește pe investitorii străini.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00
Link direct

Această schimbare, care scoate în evidență noul tip de naționalism al majorității scoial-democrate, vine la pachet și cu altele din domeniul juridic, după cum a spus Florin Iordache, propus ministru al Justiției. Codul Penal și Codul de Procedură Penală vor fi modificate, iar o lege a amnistiei și grațierii „e de bun augur” a declarat Iordache, accentuînd că va promova „o politică penală umanistă”.

Sevil Shhaideh, care a fost aleasă de președintele PSD să conducă ministerul Dezvoltării, Administrației și Fondurilor Europene a spus și ea la audierile din comisiile de specialitate că e nevoie de un proiect de lege care să-i scape pe primari de răspundere penală: „trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competențelor” a declarat Shhaieh, pe care Klaus Iohannis nu a vrut-o în funcția de prim-ministru.

Ministerul Culturii, care a devenit și al Identității Naționale, va fi condus de Ioan Vulpescu, mai cunoscut din mandatul său anterior pentru o glosare nefericită în care îl confundase pe Shakespeare cu Hamlet, unul dintre persoanjele dramaturgului englez („Hamlet, unul dintre cei mai mari scriitori pe care i-a dat umanitatea”). Nu există încă niciun fel de argumente despre noua titulatură care asociază identitatea națională cu ministerul Culturii și care sugerează, de asemnea, o revenirea la o politică de tip naționalist.

Liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor nu a reacționat încă, iar în discursul său din Parlament, a declarat că UDMR votează noul executiv și că mizează pe un nou început care să ducă la schimbarea atitudinii instituțiilor de control care-i tratează pe toți cetățenii „ca pe niște hoți”, aluzie la puterea Direcției Naționale Anticorupție, instituție pe care mulți politicieni o vor slăbită.

Președinta liberalilor, Raluca Turcan, a declarat în plenul reunit că lista guvernului arată că executivul va fi „feuda personală” a șefului PSD, Liviu Dragnea și că măsurile economice anunțate vor duce la „îndatorarea generațiilor viitoare”: „Nu aţi reinventat economia, nu aţi reinventat capitalismul, şi nici măcar populismul nu l-aţi reinventat. Dar, da, este adevărat, puteţi să-l duceţi la cote nebănuite”, a adăugat lidera opoziției.

Audierile miniștrilor în fața comisiilor de specialitate au avut loc pe bandă rulantă, fiindcă PSD și ALDE au majorități calificate. Așa se face că cei mai mulți dintre viitorii membri ai cabinetului n-au răspuns la întrebările puse de reprezentanții opoziției, demonstrând odată în plus că sunt nesiguri pe domeniile pe care urmează să le gestioneze.

XS
SM
MD
LG