Potrivit unui proiect aprobat astăzi în două lecturi de Sovietul Suprem de la Tiraspol, la iniţiativa noului lider al regiunii separatiste Vadim Krasnoselski, firma va fi obligată şi anul viitor să vândă pretinsei bănci centrale încasările valutare obţinute de pe urma comercializării energiei electrice.

Reprezentantul aşa-numitei bănci centrale de la Tiraspol, Vladislav Tidva, a menţionat că, în timpul apropiat, tariful pentru gazul furnizat către Energokapital va fi majorat. Totodată, acesta a precizat că pretinsul executiv al regiunii ia toate măsurile ca după ce contractul cu această firmă va expira la 1 aprilie 2017, energia electrică să fie furnizată Chişinăului fără intermediari. 

Precizăm că, începând cu 2014, compania intermediară Energokapital plăteşte principalului producător de energie electrică din Moldova, Centralei de la Cuciurgan, situată în regiunea transnistreană, pentru serviciul de conversie a gazelor naturale în energie electrică. Moldova este dependentă în proporţie de 80% de curentul produs de această centrală, astfel zona separatistă deţine monopolul asupra aprovizionării cu energie electrică a RM.

De la Centrala de la Cuciurgan, Energokapital vinde curentul companiei de stat Energocom. Cu toate acestea, preţul pentru energia electrică nu se bazează pe costuri, deoarece Transnistria nu plăteşte pentru gazul pe care îl consumă, întrucât Energokapital, cel mai probabil, îşi primeşte gratis materia primă, compania plătind doar pentru costurile de procesare a gazelor în energie electrică.

De aici cifrele devin şocante. Diferenţa dintre aceste costuri de procesare şi suma pe care Moldova o plăteşte pentru energia electrică ajunge la 400 de procente, potrivit expertului economic Sergiu Tofilat. Această diferenţă masivă îl face să creadă că cineva sustrage aceşti bani. Reţeaua de proprietari off-shore ai Energokapital include Hong Kong, Edinburgh, Seychelles şi, probabil, Belize, dovadă că milioane de dolari în numerar ajung în buzunarele oficialilor din Moldova, Rusia şi Transnistria sau în buzunarele unor persoane fizice afiliate acestor administraţii.

De menţionat că centrala de la Cuciurgan este deţinută în proporţie de 100% de holdingul rusesc Inter RAO EES, care deţine monopol total asupra importului şi exportului de energie electrică în Rusia. Centrala electrică produce energie şi pentru Transnistria. Din cauza războiului din Donbas, Ucraina a sistat furnizarea de energie către Moldova, astfel ţara a devenit dependentă de energie electrică de la Cuciurgan.

Anterior, Sergiu Tofilat a declarat că în spatele Energokapital s-ar afla Evgheni Şevciuk, dar şi preşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.