Întrebat care sunt restanţele majore ale RM, pe care le-au constatat raportorii APCE, Piotr Wach a declarat: „Aceste restanţe sunt de două feluri. În primul rând este vorba despre onorarea angajamentelor şi obligaţiunilor asumate de RM în domeniul drepturilor omului. Pe de altă parte, este vorba despre criza, frauda, crimele care s-au produs în sistemul bancar. Cu toate persoanele cu care ne-am întâlnit am vorbit despre acest subiect”.

„Ne preocupă situaţia din sistemul bancar. Acest lucru ilustrează una dintre preocupările noastre majore care ţine de lupta cu corupţia în RM. Sperăm că va exista o anchetă minuţioasă, astfel încât oamenii să-şi recapete încrederea în aceste instituţii. În aceste momente cruciale prin care trece Moldova, e important ca oamenii să-şi recapete încrederea în instituţiile de stat”, a menţionat şi Lise Christoffersen.

Raportorii APCE mai spun că reforma justiţiei în RM bate pasul pe loc. „Deocamdată nu am văzut schimbări în acest domeniu. Noi înţelegem că după alegerile parlamentare de anul trecut a existat o perioadă de stagnare. Totuşi suntem bucuroşi că reformele au fost preluate şi ni s-a spus că Parlamentul va dezbate, în curând, un proiect de lege în acest sens. Oricum, înţelegem foarte bine că e o chestie să adopţi nişte legi şi altceva e să le pui în aplicare”, a adăugat Piotr Wach.

Reprezentanţii APCE au vorbit şi despre viitoarele alegeri prezidenţiale, în situaţia în care au existat anterior blocaje politice în acest sens. „RM a trăit experienţa unor blocaje politice şi vrem să ne asigurăm că acestea vor fi evitată la următoarele alegerile prezidenţiale. Sperăm că Parlamentul va reuşi să voteze amendamentele necesare ca alegerile prezidenţiale să aibă loc, iar reformele să fie continuate”, a mai punctat Lise Christoffersen.

Raportorii APCE au venit în RM pentru a actualiza informaţia despre situaţia curentă din Republica Moldova. Ultima vizită de monitorizare a avut loc în septembrie anul trecut, înainte de alegerile parlamentare.