Gazprom amenință UE: Dacă Ucraina ia din gazele voastre, vă închidem robinetul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pe fondul războiului energetic dintre Moscova și Kiev, Europa riscă să rămână paralizată de frig iarna aceasta.

Conducerea Gazprom a anunțat că este gata să sisteze livrările de gaze către țările UE, dacă Ucraina va recurge la „șifonarea” combustibilului din gazoductele care asigură legătură între Moscova și spațiul comunitar European, anunță agenția TASS.

„Există un risc în ceea ce privește tranzitul de gaze către Europa via Ucraina. În contractul din 2009 am stabilit toate clauzele de forță majoră. Dacă Ucraina va încerca să se alimenteze din gazul destinat țărilor europene, fie vom reduce livrările cu cantitatea de gaz ilegal trasă din conducte, fie vom efectua reduceri disproporționate. Dar, la fel de bine, putem recurge și la sistarea livrărilor în cazul oricărei încălcări a acestei clauze”, a specificat Alexei Miller, directorul general Gazprom, potrivit business24.ro.

Alimentarea cu gaze a Ucrainei a devenit o problemă spinoasă în relațiile dintre UE și Rusia. De fiecare dată când Kremlinul a încercat să joace cartea gazului în fața puterii de la Kiev, ucrainenii au beneficiat de sprijin din partea țărilor europene.

Anul acesta însă, Kievul nu a mai încheiat un contract de alimentare cu gaze din Rusia, securitatea energetică a țării fiind pusă în pericol de complexele jocuri politice care se desfășoară în regiune.

De altfel, tranzitul gazului către UE via Ucraina ar putea fi o poveste care să ia sfârșit în 2019, Rusia intenționând să alimenteze piața energetică din Europa pe doi noi tronsoane aflate în construcție: Turkish Stream pentru flancul sudic al continentului și Nord Stream 2 către zona de nord.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...